avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi

Miercuri, 29 ianuarie, are loc evenimentul: Noutăți fiscale 2025 din perspectivă contabilă: Sesiune cu Cristian Rapcencu. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Locuiesc în Germania și câștig bani din chirii în ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Locuiesc în Germania și câștig bani din chirii în Romania. Unde plătesc impozitul ?

Buna ziua,

Lucrez si locuiesc de mai multi ani in Germania.
De anul acesta o sa obtin venituri din inchirierea unui apartament in Romania.
Unde platesc impozitul pentru venitul obtinut din inchiriere?
Fiscul din Germania a spus ca acolo la ei trebuie platit deoarece acolo am rezidenta fiscala. Fiscul din Romania spune ca si in Romania trebuie platit pentru ca este un venit obtinut pe teritoriul Romaniei.

Cum trebuie sa procedez pentru a nu fi impozitat de 2 ori pe aceeasi suma ?

Multumesc.

Ultima modificare: Joi, 1 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Quartila , utilizator 05:45, 4 Februarie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Exista o conventie incheiata intre Romania si Germania, privind evitarea dublei impuneri.
Din cate cunosc impozitul se plateste aici, pentru veniturile din chirii, urmand ca autoritatile germane sa deduca partea de impozit platita in Romania, sau sa scuteasca din baza de impunere a impozitului german acel element de venit provenit din inchirierea imobilului.
In orice caz, nu o sa platiti impozit in ambele tari pentru aceeasi suma.
In ceea ce priveste contributia la asigurarile de sanatate din Romania, nu ar trebui sa vi se calculeze, daca sunteti asigurat in Germania.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Ianuarie 2018
AvTudor_com, utilizator
As merge pe mâna germanilor, întrucât, daca acolo aveți rezidenta fiscala au dreptate.
Numai că, mutarea domiciliului fiscal trebuie făcută în România.
Adică, prin faptul că sunteți cetatean român aveti domiciliul fiscal în Romania. Dacă ați solicitat mutarea acestuia în Germania, acolo veți plăti impozitele.
Daca nu, au dreptate romanii.
Personal nu m-aș juca cu fiscul german.
In fond, daca plătiți în Germania aduceți apoi o hârtie prin care dovediți românilor că ați plătit impozitul aferent in germania, și gata.

P.S. O precizare extrem de importanta: - Nu confundați domiciliul fiscal cu rezidenta fiscala. Sunt doua lucruri diferite.
Ultima modificare: Duminică, 4 Februarie 2018
Quartila, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Persoanele nerezidente plătesc cass la dividendele obținute din românia? Brem Brem Buna ziua,am o firma in RO,iar din 2012 primesc dividende,din care am platit impozitul aferent.Sunt nerezident,cetatean german si am locul de munca in ... (vezi toată discuția)
Impozitare salariu it dupa emigrare in noua zeelanda verma verma Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu informatii referitoare la impozitarea veniturilor obtinute in state cu care Romania nu are incheiata conventie de evitare ... (vezi toată discuția)
Cetatean roman, rezident al unei tari din orientul mijlociu (tax free salary), trebuie sa plateasca impozit la repatrierea in romania? georgekwt georgekwt Buna Ziua! Sunt plecat din Romania din 2003, februarie, cu contract de munca, obtinut prin firma de intermedieri, in Emiratele Arabe, unde am lucrat in ... (vezi toată discuția)