avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract individual de munca/Contract colectiv de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract individual de munca/Contract colectiv de munca

Buna ziua,

As vrea sa stiu daca se poate,asemanari si deosebiri dintre contractul individual de munca si contractul colectiv de munca.

Va multumesc anticipat!
O zi buna va doresc!
Cel mai recent răspuns: Gabriela CHIRAZOF , Avocat 19:01, 19 Octombrie 2009
CCM contine acorduri generale incheiate intre angajator si salariati reprezentati conform legii, acorduri ce nu pot fi sub nivelul clauzelor CCM superioare si/sau legislatiei aplicabile in Romania inclusiv a Convetiilor OIM ratificate de Romania.
CIM este angajamentul individual prin care o persoana (angajat) se angajeaza sa presteze activitate altei persoane (angajator), in anumite conditii si in schimbul unor avantaje de natura materiala (salariu) si nonmateriala.
CIM contine clauze cat mai detaliate si individualizate pe fiecare post cu privire la program, loc de munca, atributii post, salariu, alte drepturi salariale, etc. Clauzele CIM nu pot fi inferioarte clauzelor CCM imediat superior. In CIM se pot negocia si alte clauze cum ar fi clauza de confidentialitate sau neconcurenta.
Va multumesc pentru raspuns!:)
~ Conținut șters la cerere ~
De o importanta deosebita este, dupa parerea mea, faptul ca, forma scrisa a contractului de munca reprezinta o conditie "ad probationem" (de a proba existenta acestui raport juridic), pe cand forma scrisa a contractului colectiv de munca este o conditie ad validitatem. In cazul contractului colectiv de munca, inregistrarea acestuia la Directia de Munca Teritoriala sau la Ministerul Muncii, dupa caz, este esentiala caci de la aceasta data vorbim de existenta unui contract colectiv de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valabilitate anexe nevizate de itm alex01 alex01 #-oam si eu o problema.La sfarsitul luni martie ma-m angajat la o fabrica din bucuresti k operator masini unelte,mi-sa facut contract de munca individual,dupa ... (vezi toată discuția)
Ccm la nivel de unitate anairam_unid anairam_unid Are cineva un model mai nou pt contractul colectiv de munca?CCM trebuie sa contina exact acelasi clauze ca si contractul de munca nivel national?Unde se ... (vezi toată discuția)
Contract de munca robert25buc robert25buc Buna seara, Apelez la dumneavoastra pentru a imi raspunde la o intrebare. Lucrez la o companie iar contractul meu de munca prevede o clauza cum ca daca ... (vezi toată discuția)