Buna ziua! Sunt studenta a facultatii de drept si recent m-am confruntat cu o dificultate in ceea ce priveste dreptul roman. Este vorba despre diferenta dintre starea de fapt/starea de drept, in ceea ce priveste jus postliminii. Jus postliminii este o fictiune juridica in temeiul careia un pater familias, reintors din prizonierat, isi recapata toate drepturile in ceea ce privesc situatiile juridice, insa nu asupra starilor de fapt (ex. uzucapiunea). Casatoria romana era precedata de o logodna care produce efecte juridice, iar casatoria in sine se incheia in 2/3 modalitati cu solemnitati, in fata mai multor martori. Acum, facand analogie cu actualul cod civil, pana in ziua de azi s-a pastrat ideea conform caruia pana si unei persoane careia i s-a stabilit moartea prin hot judecatoreasca si se intoarce, i se pastreaza casatoria. Intrebarea mea este daca intr-adevar, casatoria se putea numi situatie juridica, fiind precedata de logodna, sau doar o stare de fapt, asemenea uzucapiunii? Multumesc anticipat!
Post liminium desemna intr-adevar faptul ca la intoarcerea unui cetatean roman din prizonierat se considera ca drepturile acestuia nu erau pierdute. La ora actuala insa, aceasta locutiune se aplica doar in dreptul international (si nu in dreptul civil) si se refera la faptul ca toate raporturile juridice care au fost modificate ca urmare a ocuparii teritoriului unui stat de catre alt stat sunt repuse ipso iure in starea anterioara ocupatei. Insa revenind la analogia facuta cu persoana care se intoarce dupa ce i s-a stabilit moartea prin hotarare judecatoreasca, legea nu spune ca "i se pastreaza casatoria", pentru ca spre exemplu in art.293(2) C.civ. legea spune ca În cazul în care soţul unei persoane declarate moarte s-a recăsătorit şi, după aceasta, hotărârea declarativă de moarte este anulată, noua căsătorie rămâne valabilă, dacă soţul celui declarat mort a fost de bună-credinţă. Prima căsătorie se consideră desfăcută pe data încheierii noii căsătorii. Deci, discutia comporta nuante.
Cat priveste, ultima intrebare despre casatorie, ar trebui sa ne uitam la sursele starii civile, si sa observam ca doar nasterea si moartea sunt fapte de stare civila, iar casatoria este un raport juridic ce izvoraste dintr-un act juridic (asemenea unui contract), si nu o stare de fapt.
Intr-adevar, eu sunt cea care nu s-a exprimat destul de coerent in ceea ce priveste analogia cu dreptul civil, insa ma bucur ca s-a inteles ideea. Asa ma gandeam si eu, insa incercam sa gasesc o parere avizata, inainte de a inainta spre contestatie, deoarece in baremul dat, era incorect a spune ca sclavul revenit la cetatenie isi recapata dreptul in ceea ce priveste casatoria. Acestea cu mentiunea ca isi va recapata doar drepturile parintesti, casatoria fiind asadar doar o stare de fapt.
Va multumesc mult pentru ajutor si va doresc o seara placuta!
Logodna
ContSters181996
O alta reglementare adusa de Noul civil este institutia logodnei.
Parea aproape uitata aceasta notiune, oarecum desueta atunci cand o mai auzeam, si, oricum ... (vezi toată discuția)