avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Neindeplinirea obligatiilor contractuale sau uzura ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Neindeplinirea obligatiilor contractuale sau uzura normala?

Acum 7 ani, am dat spre inchiriere un spatiu comercial cu destinatia de magazin alimentar. Pentru ca mai sunt 2 luni pana la expirarea contractului, am trimis o notificare chiriasului cu privire la efectuarea reparatiilor pentru predarea imobilului, respectiv schimbarea gresiei si a usii de la intrare a magazinului ca urmare a deteriorarii din cauza traficului de cumparatori dar si din cauza faptului ca angajatele trageau lazile cu alimente pe gresie, respectiv pe tocul usii.

In contractul de inchiere este specificat clar faptul ca "imobilul se preda in starea in care a fost predat."

Chiriasul, insa, refuza sa efectueze reparatiile mentionate mai sus si invoca uzura normala.

Avand in vedere ca gresia este deteriorata mai mult pe partea pe care au fost trase lazile de catre angajati, iar usa este intr-o stare deplorabila din cauza chiriasului, in speta de fata, este vorba de uzura normala sau neindeplinirea obligatiilor contractuale? Care este cadrul legal?

Va multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 23 Februarie 2020
mariusstoican, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie analizat concret daca in situatia prezentata este vorba de o uzura normala a bunului, avand in vedere destinatia spatiului inchiriat si durata contractului, intrucat, intr-adevar, locatarul nu raspunde pentru deteriorarea bunului din cauza unei uzuri normale determinata de folosirea bunului.

In doctrina s-a stabilit ca uzura normal a bunului inchiriat este direct proportionala cu durata de timp si scopul pentru care este inchiriat bunul.

Prin urmare, in cazul contratelor de locatiune care au fost incheiate pe perioade lungi de timp si/sau pentru utilizari intensive, este vorba de uzuri mai pronuntate si reparatii mai extinse care nu ar putea fi considerate locative in cazul unui contract incheiat pe o perioada mai scurta și/sau pentru utilizari mai putin intensive.

Trebuie, de asemenea, studiat contractul de locatiune si vazut daca nu exista anumite clauze contractuale de care s-a putea prevala locatarul in cazul in care ar fi chemat in judecata.

Dupa cunoasterea tuturor aspectelor pe care le presupune speta, poate fi stabilita o aparare care sa duca la castigarea procesului.

Va indic un temei juridic general: art. 1777 -1834 din Codul Civil care reglementeaza contractul de locatiune.
si un temei juridic specific:

Art. 1821 Cod civil Restituirea bunului
(1) La încetarea locaţiunii, locatarul este obligat să restituie bunul luat în locaţiune în starea în care l-a primit, în afară de ceea ce a pierit sau s-a deteriorat din cauza vechimii.
(2) Până la proba contrară, locatarul este prezumat că a primit bunul în stare corespunzătoare de întrebuinţare potrivit destinaţiei stabilite.
(3) Restituirea bunurilor mobile luate în locaţiune se face în locul în care au fost predate.

Art 1822 Cod civil , Răspunderea locatarului pentru bunul închiriat
(1) Locatarul răspunde pentru degradarea bunului închiriat în timpul folosinţei sale, inclusiv cea cauzată de incendiu, dacă nu dovedeşte că a survenit fortuit.
(2) El răspunde inclusiv pentru degradarea cauzată de membrii familiei sale, de sublocatarul său, ca şi de fapta altor persoane cărora le-a îngăduit în orice mod folosirea, deţinerea sau accesul la bun.

Potrvit art. 1796 Cod civil, locatarul are obligația de a folosi bunul ca un bun proprietar sau “bonus pater familias”, intrucat textul de lege mentionat, prevede obligatia folosirii bunului cu prudenta și diligenta, ceea ce inseamna ca bunul care a format obiectul locatiunii trebuie restituit de locatar cu toate accesoriile sale si in starea in care l-a primit,
cu exceptia uzurii normale a bunului.



Ultima modificare: Luni, 24 Februarie 2020
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de închiriere: cine trebuie să înlocuiască/repare frigiderele și televizoarele defecte? chiriașul pretinde că s-au stricat și solicită unele noi alexberi alexberi M-ar interesa, in cazul uni contract de inchiriere pe 3 ani, ce parere aveti despre cine ar trebui sa se ocupe de inlocuirea sau repararea celor 3 frigidere si ... (vezi toată discuția)
Apartament inchiriat /despagubiri denis30 denis30 Salutari Grup, Am un apartament la inchiriat iar zilele trecute am avut un incident neplacut . O teava de la chiuveta s-a spart si a inundat tot imobilul ... (vezi toată discuția)
Care sunt reparatiile pe care chiriasul e obligat sa le plateasca? EAgache EAgache Buna ziua, as dori sa aflu care sunt reparatiile pe care chiriasul unui apartament e obligat sa le plateasca, pt ca textul legii nu mi se pare deloc clar. ... (vezi toată discuția)