Trebuie analizat concret daca in situatia prezentata este vorba de o uzura normala a bunului, avand in vedere destinatia spatiului inchiriat si durata contractului, intrucat, intr-adevar, locatarul nu raspunde pentru deteriorarea bunului din cauza unei uzuri normale determinata de folosirea bunului.
In doctrina s-a stabilit ca uzura normal a bunului inchiriat este direct proportionala cu durata de timp si scopul pentru care este inchiriat bunul.
Prin urmare, in cazul contratelor de locatiune care au fost incheiate pe perioade lungi de timp si/sau pentru utilizari intensive, este vorba de uzuri mai pronuntate si reparatii mai extinse care nu ar putea fi considerate locative in cazul unui contract incheiat pe o perioada mai scurta și/sau pentru utilizari mai putin intensive.
Trebuie, de asemenea, studiat contractul de locatiune si vazut daca nu exista anumite clauze contractuale de care s-a putea prevala locatarul in cazul in care ar fi chemat in judecata.
Dupa cunoasterea tuturor aspectelor pe care le presupune speta, poate fi stabilita o aparare care sa duca la castigarea procesului.
Va indic un temei juridic general: art. 1777 -1834 din Codul Civil care reglementeaza contractul de locatiune.
si un temei juridic specific:
Art. 1821 Cod civil Restituirea bunului
(1) La încetarea locaţiunii, locatarul este obligat să restituie bunul luat în locaţiune în starea în care l-a primit, în afară de ceea ce a pierit sau s-a deteriorat din cauza vechimii.
(2) Până la proba contrară, locatarul este prezumat că a primit bunul în stare corespunzătoare de întrebuinţare potrivit destinaţiei stabilite.
(3) Restituirea bunurilor mobile luate în locaţiune se face în locul în care au fost predate.
Art 1822 Cod civil , Răspunderea locatarului pentru bunul închiriat
(1) Locatarul răspunde pentru degradarea bunului închiriat în timpul folosinţei sale, inclusiv cea cauzată de incendiu, dacă nu dovedeşte că a survenit fortuit.
(2) El răspunde inclusiv pentru degradarea cauzată de membrii familiei sale, de sublocatarul său, ca şi de fapta altor persoane cărora le-a îngăduit în orice mod folosirea, deţinerea sau accesul la bun.
Potrvit art. 1796 Cod civil, locatarul are obligația de a folosi bunul ca un bun proprietar sau “bonus pater familias”, intrucat textul de lege mentionat, prevede obligatia folosirii bunului cu prudenta și diligenta, ceea ce inseamna ca bunul care a format obiectul locatiunii trebuie restituit de locatar cu toate accesoriile sale si in starea in care l-a primit,
cu exceptia uzurii normale a bunului.