avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de închiriere: cine trebuie să ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de închiriere: cine trebuie să înlocuiască/repare frigiderele și televizoarele defecte? Chiriașul pretinde că s-au stricat și solicită unele noi

M-ar interesa, in cazul uni contract de inchiriere pe 3 ani, ce parere aveti despre cine ar trebui sa se ocupe de inlocuirea sau repararea celor 3 frigidere si 3 televizoare prevazute in anexa contractului, in cazul in care acestea erau functionale la inceperea contractului cu 2 ani in urma. Anul acesta chiriasul pretinde ca toate cele 6 aparate s-au defectat si solicita proprietarului cumpararea unora noi.

Articolele relevante din contractul de inchiriere:

1. Proprietarul preda chiriaşului bunul închiriat împreună cu toate accesoriile acestuia prevăzute în anexa.
2. Proprietarul va putea să solicite efectuarea de lucrări de întreținere ale bunul care face obiectul prezentului contract, in cazul in care neefectuarea acestora ar duce la deteriorarea acestuia.

3. Chiriaşul se obligă, ca pe toată durata închirierii, să păstreze în bune condiţii bunul închiriat, precum şi accesoriile acestuia, să nu le degradeze sau deterioreze.
4. Chiriașul va suporta orice alte cheltuieli survenite din funcționarea, autorizarea si administrarea clădirii conform destinaţiei pentru activitatea de turism.
5. Chiriaşul va efectua pe cheltuiala sa lucrările de întreţinere şi reparaţii normale ale bunului închiriat pentru a-l menţine în starea în care l-a primit la momentul încheierii contractului.
6. Chiriaşul va răspunde de distrugerea totală sau parţială a bunului închiriat care s-ar datora culpei sale.
7. Chiriaşul, la expirarea acestui contract, va restitui locatorului bunul închiriat împreună cu toate accesoriile acestuia, în aceeaşi stare de funcționare în care le-a primit conform anexei.

Anexa:
3 televizoare CRT
3 mini-frigidere
7 paturi
5 scaune
6 prosoape mari
6 prosoape mici
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: radulucian 22 , utilizator 12:48, 3 Iunie 2020
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cati ani vechime au acele bunuri si care e durata medie de functionare ?
Daca omul le-a folosit in regim normal de utilizare si s-au defectat, daca sunt f vechi, chiriasul nu poate fi obligat sa le repare, cine stie cat ar costa reparatiile raportat la bunuri? Dvs trebuie sa inlocuiti respectivele bunuri.
ART. 1448
Nici una din reparaţiile reputate locative nu cad în sarcina locatarului când stricăciunile au
fost cauzate prin vechime sau forta majoră.
Ultima modificare: Joi, 18 Iulie 2019
gi-jane2, moderator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Frigiderele au 3 ani vechime, durata normala de functionare vad ca este de 4-6 ani.
Pentru televizoare este la fel.

Mie mi se pare ciudat sa se strice toate deodata, pare mai mult o incercare a chiriasului de a innoi aparatura din imobil.
Legat de ART.1448 nu mi se pare normal ca in mod automat atunci cand se depaseste durata normala de functionare a unui aparat acesta sa poata fi schimbat.

Urmatoarele prevederi din contractul de inchiriere :
1. Proprietarul preda chiriaşului bunul închiriat împreună cu toate accesoriile acestuia prevăzute în anexa.

5. Chiriaşul va efectua pe cheltuiala sa lucrările de întreţinere şi reparaţii normale ale bunului închiriat pentru a-l menţine în starea în care l-a primit la momentul încheierii contractului. - Aici nu e clar daca la "bunul inchiriat" sunt incluse si accesoriile prevazute in anexa?

7. Chiriaşul, la expirarea acestui contract, va restitui locatorului bunul închiriat împreună cu toate accesoriile acestuia, în aceeaşi stare de funcționare în care le-a primit conform anexei.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
daca au 3 ani vechime e ceva, daca au 20 de ani, e altceva si da, e ciudat ca s-au stricat toate odata. Poate s-au prajit toate din cauza furnizorului de curent.


Art. 1788

Sarcina reparaţiilor

(1) Locatorul este obligat să efectueze toate reparaţiile care sunt necesare pentru a menţine bunul în stare corespunzătoare de întrebuinţare pe toată durata locaţiunii, conform destinaţiei stabilite potrivit Art. 1799.

(2) Sunt în sarcina locatarului reparaţiile locative, a căror necesitate rezultă din folosinţa obişnuită a bunului.

(3) Dacă, după încheierea contractului, se iveşte nevoia unor reparaţii care sunt în sarcina locatorului, iar acesta din urmă, deşi încunoştinţat, nu începe să ia de îndată măsurile necesare, reparaţiile pot fi făcute de locatar. În acest caz, locatorul este dator să plătească, în afara sumelor avansate de locatar, dobânzi socotite de la data efectuării cheltuielilor.

(4) În caz de urgenţă, locatarul îl poate înştiinţa pe locator şi după începerea reparaţiilor, dobânzile la sumele avansate neputând curge decât de la data înştiinţării.


Detalii: [ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 18 Iulie 2019
gi-jane2, moderator
Care prevederi au intaietate, in situatia in care conform codului civil proprietarul ar trebui sa inlocuiasca aparatele dar in acelasi timp chiriasul se obliga prin contractul de inchiriere sa faca el toate reparatiile si inlocuirile aparatelor?
Ultima modificare: Vineri, 19 Iulie 2019
Manuela Rășină, administrator

Alte discuții în legătură

Contract inchiriere (sala sport) Popescu Lorena Popescu Lorena Am nevoie urgenta de un model de contract inchiriere (pentru o sala de sport) Multumesc (vezi toată discuția)
Care sunt reparatiile pe care chiriasul e obligat sa le plateasca? EAgache EAgache Buna ziua, as dori sa aflu care sunt reparatiile pe care chiriasul unui apartament e obligat sa le plateasca, pt ca textul legii nu mi se pare deloc clar. ... (vezi toată discuția)
Proprietarul sau chiriașul plătească pentru reparația mașinii de spălat? bnpxnp bnpxnp Am inchiriat o camera pentru 2 ani si in aceasta zi masina de spalat rupe (ceva in neregula cu sistemul). În această situație trebuie să plătesc pentru ... (vezi toată discuția)