avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 261 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... apartament inchiriat /despagubiri
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

apartament inchiriat /despagubiri

Salutari Grup,
Am un apartament la inchiriat iar zilele trecute am avut un incident neplacut .
O teava de la chiuveta s-a spart si a inundat tot imobilul unde a fost afectat parchet , mobila .Chiriasi nu mai locuiau acolo de 2 saptamani si nu am fost anuntat de acest lucru iar contractul de inchiriere era valabil pana in luna Aprilie 2023. Ce pot face incontinuare ca sa-mi recuperez paguba sau daca am posibilitatea la un viitor contract sa se stibuleze daca, nu s-au luat toate masurile de precautie , obligându-l la despăgubiri.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ligiasmeureanu , utilizator 18:49, 28 Martie 2023
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Singura masura este o asigurare de locuinta, care sa cuprinda aceasta clauza, de a acoperi pagubele produse apartametului si tertilor, in caz de inundatii din pricina instalatiilor proprii. Chiriasii nu au nici o vina, care in raspunderea proprietarului srcina intretinerii instalatiilor.Legal, conform codului civil, raspunderea este doar a dvs.
CAPITOLUL V
Contractul de locaţiune
SECŢIUNEA 1
Dispoziţii generale
Art. 1788
Sarcina reparaţiilor
(1) Locatorul este obligat să efectueze toate reparaţiile care sunt necesare pentru a menţine bunul în stare corespunzătoare de întrebuinţare pe toată durata locaţiunii, conform destinaţiei stabilite potrivit Art. 1799.
(2) Sunt în sarcina locatarului reparaţiile locative, a căror necesitate rezultă din folosinţa obişnuită a bunului.
(3) Dacă, după încheierea contractului, se iveşte nevoia unor reparaţii care sunt în sarcina locatorului, iar acesta din urmă, deşi încunoştinţat, nu începe să ia de îndată măsurile necesare, reparaţiile pot fi făcute de locatar. În acest caz, locatorul este dator să plătească, în afara sumelor avansate de locatar, dobânzi socotite de la data efectuării cheltuielilor.
(4) În caz de urgenţă, locatarul îl poate înştiinţa pe locator şi după începerea reparaţiilor, dobânzile la sumele avansate neputând curge decât de la data înştiinţării.
[ link extern ]

Ultima modificare: Miercuri, 22 Martie 2023
latka, utilizator
Va multumesc pentru informare si sfat .
O sa caut o sa-mi fac si o asigurare a locuintei .
2 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util

latka a scris:

Sarcina reparaţiilor
(1) Locatorul este obligat să efectueze toate reparaţiile care sunt necesare pentru a menţine bunul în stare corespunzătoare de întrebuinţare pe toată durata locaţiunii,

Reparatia insine da, nu si asumarea costurilor, asta depinde de ce contine contractul de cazare. Daca presupunem ca aceste costuri au fost delegate chiriasilor atunci domnul le poate da in judecata pentru incalcarea obligatiilor contractuale.
7 din 9 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu depinde de ce contine contractul de "cazare", ci de starea instalatiilor. Doar proprietarul stie cit de vechi sunt si de posibilitatea aparitiei unui astfel de eveniment, ca cel ce s-a intimplat cu teava respectiva. Nu e in sarcina locatarului sa repare ce nu foloseste, cum ar fi bateria de la chiuveta, de exemplu.
2 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Evident ca e proprietarul care raspunde in fata legii si are obligatia finala pentru a mentine proprietatile in stare buna si legala, insa vorbind de dreptul civil, proprietarul nu poate fi obligat sa sustina costuri pe care nu el le consuma, el are tot dreptul sa oblige chiriasul sa acopere aceste costuri. In mod normal acestea sunt incluse in suma chiriei dar pot fi platite si separat si garantat in caz ca preturile fluctueaza si proprietarul nu doreste sa isi asume acest risc. Totul depinde de acel contract de inchiriere ce termeni si conditii au fost convenite.

Alte discuții în legătură

Am stat cu chirie cu contract... mi s-a spart o țeavă la bucătărie ... MitrofanGheorghe MitrofanGheorghe Am stat cu chirie cu contract... Mi s-a spart o țeavă la bucătărie și a fost inundat vecinul de dedesupt.. În urma acesteia am chemat un instalator care ... (vezi toată discuția)
Care sunt reparatiile pe care chiriasul e obligat sa le plateasca? EAgache EAgache Buna ziua, as dori sa aflu care sunt reparatiile pe care chiriasul unui apartament e obligat sa le plateasca, pt ca textul legii nu mi se pare deloc clar. ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli locative mccurta mccurta Buna ziua Am citit discutia aceasta si este mai veche. Am inteles ca s-ar fi shimbat legea (de la data acestor discutii)? Din cate citesc aici sunt si ... (vezi toată discuția)