avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas

Buna ziua!
Daca o persoana ( 51 de ani) are o pensie de urmas de aprox. 500 de lei (dupa decedarea sotului) se poate angaja fara sa piarda acea pensie?? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 18:00, 29 Ianuarie 2018
De cand are pensie de urmas(luna si an) ?
Beneficiază din anul 2015 de ea luna Noiembrie in valoare de 500
Din datele postate eu inteleg ca persoana in cauza se afla in unul din cele doua aliniate de mai jos:
Legea 263/2010

Art.86
(1) Soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș, indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin un an.
(2) Soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș, indiferent de vârstă și de durata căsătoriei, dacă decesul soțului susținător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale și dacă nu realizează venituri lunare din activități dependente aflându-se în una dintre situațiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) și b) sau pct. II, ori dacă acestea sunt mai mici de 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara, am si eu o intrebare ; sotul meu a decedat , 58ani... ... poll1 poll1 Buna seara, am si eu o intrebare ; sotul meu a decedat , 58ani... a cotizat la fondul de pensii toata viata mai putin ultimul an ....am dreptul la o pensie de ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas Cornelianicoleta Cornelianicoleta Sunt vaduva, am 58 de ani si primesc pensie de urmas. Pot sa ma angajez fara sa pierd pensia de urmas? (vezi toată discuția)
Pensie de urmas alexandrugabrielvasilovici alexandrugabrielvasilovici Buna ziua, Daca o persoana X a trait in concubinaj 30 de ani cu o alta persoana Y( care a decedat ) si sunt casatoriti doar de 5 ani, poate persoana X sa ... (vezi toată discuția)