avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

Sunt vaduva, am 58 de ani si primesc pensie de urmas. Pot sa ma angajez fara sa pierd pensia de urmas?
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 10:02, 23 Februarie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De cand sunteti pensionara de urmas ?
Ziua, luna si anul.
Din 1 decembrie 2018
Eu cred(asa reiese din cele postate) ca d-voastra va aflati in situatia prevazuta la art.87 din legea 63/2010
Art.87
Soțul supraviețuitor care nu îndeplinește condițiile prevăzute la art. 85 și la art. 86 alin. (1) beneficiază de pensie de urmaș pe o perioadă de 6 luni de la data decesului, dacă în această perioadă nu realizează venituri lunare din activități dependente aflându-se în una dintre situațiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) și b) sau pct. II, sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Beneficiati doar de 6 pensii, dupa care veti intra in drepturi de pensie de urmas la implinirea varstei standard.
Sotul meu la data decesului (15 iun 2015) era pensionat medical. In raportul medical era stipulat ca"s-a imbolnavit in timpul si din cauza indeplinirii sarcinilor de servici", motiv pt care am putut beneficia de pensie de urmas inainte de limita de varsta de pensionare. Cf legii, daca aveam venituri mai mari de 35% din salariul mediu brut nu mi se acorda pensia. In aceste conditii, ma pot angaja cu program de 4 ore ca sa nu depasesc acest barem si nici sa nu mi se suspende pensia? Va multumesc pt raspunsuri.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In acest caz se aplica:
Legea 263/2010
Art.86

(2) Soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș, indiferent de vârstă și de durata căsătoriei, dacă decesul soțului susținător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale și dacă nu realizează venituri lunare din activități dependente aflându-se în una dintre situațiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) și b) sau pct. II, ori dacă acestea sunt mai mici de 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara, am si eu o intrebare ; sotul meu a decedat , 58ani... ... poll1 poll1 Buna seara, am si eu o intrebare ; sotul meu a decedat , 58ani... a cotizat la fondul de pensii toata viata mai putin ultimul an ....am dreptul la o pensie de ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas Alexandra Ilie Alexandra Ilie Buna ziua! Daca o persoana ( 51 de ani) are o pensie de urmas de aprox. 500 de lei (dupa decedarea sotului) se poate angaja fara sa piarda acea pensie?? ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas QueenDTS QueenDTS Buna,am o pensie de urmas si certificat de handicap gradul 2, se poate ramane pensie de urmas sa muncesc si eu? (vezi toată discuția)