avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 397 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna seara, am si eu o intrebare ; sotul meu a decedat ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna seara, am si eu o intrebare ; sotul meu a decedat , 58ani... ...

Buna seara, am si eu o intrebare ; sotul meu a decedat , 58ani... a cotizat la fondul de pensii toata viata mai putin ultimul an ....am dreptul la o pensie de urmas? Eu nu am nici un venit.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Februarie 2021
poll1, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:44, 11 Februarie 2021
Legea 263/2010
art. 85
(1) Soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș pe tot timpul vieții, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin 15 ani.
(2) În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani, dar de cel puțin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaș cuvenit soțului supraviețuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus.

art. 86
(1) Soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș, indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin un an.
(2) Soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș, indiferent de vârstă și de durata căsătoriei, dacă decesul soțului susținător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale și dacă nu realizează venituri lunare din activități dependente aflându-se în una dintre situațiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) și b) sau pct. II, ori dacă acestea sunt mai mici de 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

art. 87
Soțul supraviețuitor care nu îndeplinește condițiile prevăzute la art. 85 și la art. 86 alin. (1) beneficiază de pensie de urmaș pe o perioadă de 6 luni de la data decesului, dacă în această perioadă nu realizează venituri lunare din activități dependente aflându-se în una dintre situațiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) și b) sau pct. II, sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.


Mai multe detalii
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas Cornelianicoleta Cornelianicoleta Sunt vaduva, am 58 de ani si primesc pensie de urmas. Pot sa ma angajez fara sa pierd pensia de urmas? (vezi toată discuția)
Pensie de urmas Alexandra Ilie Alexandra Ilie Buna ziua! Daca o persoana ( 51 de ani) are o pensie de urmas de aprox. 500 de lei (dupa decedarea sotului) se poate angaja fara sa piarda acea pensie?? ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas? lolyy lolyy am 39 de ani. am fost casatorita 6 ani cu sotul meu care a fost pensionar. as dori sa stiu daca beneficiez de pensie de urmas? (vezi toată discuția)