avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Garsoniera neachitata de proprietar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Garsoniera neachitata de proprietar

In anii 90 bunica ,in calitate de chiriasa la stat ,a achizitionat garsoniera in care locuia,conform legii care permitea acest fapt.Este vorba de un bloc obisnuit,nu o situatie speciala de chirias in casa nationalizata sau alta asemenea situatie.In contractul incheiat cu societatea abilitata in vederea vanzarii se precizeaza ca plata pentru achizitia garsonierei este facuta de mama mea ,printr-un imprumut la o institutie de credit, existand si un desfasurator al ratelor respective.Cu alte cuvinte bunica figureaza ca proprietar(contractul este pe numele dansei )iar mama ca finantator(ca platitor al pretului).Bunica a decedat anul acesta.Dansa a avut 3 copii.La dezbaterea succesiunii mama poate invoca o situatie speciala in privinta garsonierei?Ce a reprezentat ,din punct de vedere juridic,suma platita de mama pentru garsoniera , vis a vis de bunica si de fratii mamei?Subliniez,in contractul de vanzare se precizeaza ca cea care plateste pretul este mama ,pentru bunica.Multumesc!

Cel mai recent răspuns: dmd75 , utilizator 18:40, 29 Ianuarie 2018
Din cele relatatate se intelege ca intre mama dvs si mama ei nu a fost incheiat un contract prin care finanteaza cumpararea garsonierei ci doar in contractul de v/c incheiat intre mama ei si vanzator apare mama dvs in calitate de finantator.

Pretul garsoanierei a fost achitat in intregime de mama dvs?

Fratii mamei au avut cunostinta despre faptul ca garsoniera mamei lor a fost platita de catre sora lor?

Au pretentii in prezent la deschiderea succesiunii la cotele ce le-ar reveni din garsoniera?

Exista varianta ca fratii mamei sa cedeze partea lor mamei dvs., daca nu vor dori de bunavoie atunci mama trebuie sa se adreseze instantei de judecata.

Era de preferat sa se fi incheiat un act la notariat prin care mama finanteaza achizitia garsonierei in care sa fi fost inscrise pretentiile, restituirea sumei, testament, o solutie prin care garsoniera sa ramana in proprietatea finantatorului dupa decesul proprietarului, uzufruct, etc.


Aveti dreptate ,nu exista nici un act incheiat intre mama si bunica,nici inainte de achitarea garsonierei si nici dupa aceea ,nici intre vii si nici pentru cauza de moarte.
Decizia achitarii pretului de catre mama a venit in urma discutiilor dintre frati.Cei doi frati au decis sa nu contribuie financiar ,motivatia fiind ca, la momentul acela, erau implicati in proiecte imobiliare mai ample si ca, pentru ei, garsoniera ,ca bun imobiliar ,nu reprezenta o miza la acel moment.
Acum ,la deschiderea succesiunii ,lucrurile stau alfel si ambii cer impartirea bunurilor sucesorale,inclusiv garsoniera ,in parti egale.Nu prea stiu cum putem sa ne formulam apararea.Putem obtine bunul respectiv ca atare sau trebuie sa luam in considerare obtinerea unei despagubiri banesti?ma gandesc ca nu exista un contract de imprumut sau ceva de genul asta care sa fie considerat ca pasiv al mostenirii si, pe de alta parte,nici nu mi se pare echitabil sa primim acea suma platita in 1992 cu vreun indice de inflatie sau altceva de genul asta.va rog,ce reprezinta acea suma platita de mama din punct de vedere juridic.multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Moștenire de drept radu811 radu811 Bună ziua...Acum două luni de zile a murit mama mea, la acel moment mă aflam în detenție și am fost liberat condiționat în aceiași zi premergătoare ... (vezi toată discuția)
Cum dovedesc ca este fratele mamei marius s marius s Buna ziua.am apelat la dumneavoastra cu o problema... Mama mea are un frate care a fost nascut inainte ca bunica mea sa se casatoreasca cu bunicul...dupa ... (vezi toată discuția)
Părinți despărțiți in fapt dar nu si legal... nelu&flori nelu&flori bună ziua,părinți mei sunt despărțiți in fapt dar nu si legal din 1986, tatal meu a decedat in 2009 ,in 2007 mama mea , a cumparat o garsoniera in ... (vezi toată discuția)