1) Cu toate ca nu fac asta pentru a-mi castiga traiul zilnic, cineva imi solicita ajutorul pentru unul (sau cateva) articole pe care vrea sa le publice si pe care vrea ca eu sa i-le traduc. Persoana are incredere in mine si nu vrea sa apeleze la traducatori autorizati. Persoana respectiva este dispusa sa ma plateasca pentru timpul si efortul depuse.
2) O prietena are un copil elev, care are probleme la o anumita materie (la care eu ma pricep). Prietena ar vrea sa ii dau cateva ore de meditatii copilului ei si, de asemenea, ar dori sa ma plateasca pt. aceasta. As accepta, insa nu intentionez sa fac din aceasta activitate un obicei. Probabil va fi o chestie unica.
Intrebare: In aceste cazuri, in care ajuti cunostinte, oferindu-le anumite servicii (in mod ocazional) pentru care ele sunt dispuse sa te plateasca (si toti stim ca timpul costa bani...), ce prevede legislatia? Cum ar trebui sa procedez ca sa fiu in legalitate?
Codul fiscal prevede ca toate veniturile incasate de persoanele fizice (chiar si cele ocazionale) sa fie declarate la fisc pentru a fi impozitate si taxate conform legislatiei in vigoare.
Ma gandeam ca asa ar fi dar ... intrebarea era cum fac asta? Cum declar? Unde declar?
Declaratia sumei incasate cum se dovedeste? Sau se merge pe incredere? Si care ar fi taxele pe care ar trebui sa le platesc?
Pai imi fac PFA, I.I. sau SC, traduc un articol si apoi ... desfiintez PFA, I.I. sau SC? Si cu ce obiect de activitate? Servicii ocazionale (ce se nimereste/ ce sunt solicitata)?
Precizez ca eu intreb cu toata seriozitatea. Inca nu am acceptat vreo propunere de a fi platita pt. vreun serviciu oferit, insa ... ma gandesc ca nu mi-ar strica o suplimentare a veniturilor, ocazional, pe de o parte, iar pe de alta parte, sunt genul de om care vrea sa faca totul legal. Deci chiar imi doresc sa stiu cum ar trebui sa procedez! Multumesc anticipat.