avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Servicii ocazionale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Servicii ocazionale

Buna ziua!

Situatii ipotetice:

1) Cu toate ca nu fac asta pentru a-mi castiga traiul zilnic, cineva imi solicita ajutorul pentru unul (sau cateva) articole pe care vrea sa le publice si pe care vrea ca eu sa i-le traduc. Persoana are incredere in mine si nu vrea sa apeleze la traducatori autorizati. Persoana respectiva este dispusa sa ma plateasca pentru timpul si efortul depuse.

2) O prietena are un copil elev, care are probleme la o anumita materie (la care eu ma pricep). Prietena ar vrea sa ii dau cateva ore de meditatii copilului ei si, de asemenea, ar dori sa ma plateasca pt. aceasta. As accepta, insa nu intentionez sa fac din aceasta activitate un obicei. Probabil va fi o chestie unica.

Intrebare: In aceste cazuri, in care ajuti cunostinte, oferindu-le anumite servicii (in mod ocazional) pentru care ele sunt dispuse sa te plateasca (si toti stim ca timpul costa bani...), ce prevede legislatia? Cum ar trebui sa procedez ca sa fiu in legalitate?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:30, 30 Ianuarie 2018
Codul fiscal prevede ca toate veniturile incasate de persoanele fizice (chiar si cele ocazionale) sa fie declarate la fisc pentru a fi impozitate si taxate conform legislatiei in vigoare.
.. Cum ar trebui sa procedez ca sa fiu in legalitate? ...

Puteti sa va infiintati o PFA , o intreprindere individuala sau o societate comerciala.

Actele privind infiintarea lor le gasiti aici
[ link extern ]

[ link extern ]
Ma gandeam ca asa ar fi dar ... intrebarea era cum fac asta? Cum declar? Unde declar?
Declaratia sumei incasate cum se dovedeste? Sau se merge pe incredere? Si care ar fi taxele pe care ar trebui sa le platesc?
Cel mai bine mergeti si intrebati la Administratia Financiara cum trebuie sa procedatiin astfel de situatii.
Pai imi fac PFA, I.I. sau SC, traduc un articol si apoi ... desfiintez PFA, I.I. sau SC? Si cu ce obiect de activitate? Servicii ocazionale (ce se nimereste/ ce sunt solicitata)?

Precizez ca eu intreb cu toata seriozitatea. Inca nu am acceptat vreo propunere de a fi platita pt. vreun serviciu oferit, insa ... ma gandesc ca nu mi-ar strica o suplimentare a veniturilor, ocazional, pe de o parte, iar pe de alta parte, sunt genul de om care vrea sa faca totul legal. Deci chiar imi doresc sa stiu cum ar trebui sa procedez! Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 29 Ianuarie 2018
andravenache, utilizator

Alte discuții în legătură

Servicii ocazionale andravenache andravenache Buna ziua! Situatii ipotetice: 1) Cu toate ca nu fac asta pentru a-mi castiga traiul zilnic, cineva imi solicita ajutorul pentru unul (sau cateva) ... (vezi toată discuția)
Menționare numãr chitanțã în încheierea de certificare a traducerii gege gege Buna ziua, Conform art. 320 din ordinul 2333/C din 24 iulie 2013 privind aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii notarilor publici şi a ... (vezi toată discuția)
Pfa- unde ma incadrez, la venituri repetitive sau ocazionale? c.oana c.oana De cand a iesit OUG 58/2010, am citit o groaza de interpretari privind sintagma \"venituri repetitive/ocazionale\". Sunt in ceata totala. Sunt profesor cu ... (vezi toată discuția)