avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Servicii ocazionale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Servicii ocazionale

Buna ziua!

Situatii ipotetice:

1) Cu toate ca nu fac asta pentru a-mi castiga traiul zilnic, cineva imi solicita ajutorul pentru unul (sau cateva) articole pe care vrea sa le publice si pe care vrea ca eu sa i-le traduc. Persoana are incredere in mine si nu vrea sa apeleze la traducatori autorizati. Persoana respectiva este dispusa sa ma plateasca pentru timpul si efortul depuse.

2) O prietena are un copil elev, care are probleme la o anumita materie (la care eu ma pricep). Prietena ar vrea sa ii dau cateva ore de meditatii copilului ei si, de asemenea, ar dori sa ma plateasca pt. aceasta. As accepta, insa nu intentionez sa fac din aceasta activitate un obicei. Probabil va fi o chestie unica.

Intrebare: In aceste cazuri, in care ajuti cunostinte, oferindu-le anumite servicii (in mod ocazional) pentru care ele sunt dispuse sa te plateasca (si toti stim ca timpul costa bani...), ce prevede legislatia? Cum ar trebui sa procedez ca sa fiu in legalitate?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:30, 30 Ianuarie 2018
Si noi va raspundem cu toata seriozitatea .. aici nu se pot da sfaturi de cum sa fraudam legea ... in mesajele anterioare vi s-au dat raspunsuri bazate pe texte de lege , inclusiv sa intrebati la Adm. Financiara pentru a vi se spuen ce pasi trebuie sa urmati in situatia dvs.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se depune declaratie de venit la ANAF.

Cornel Vasile a scris:

Si noi va raspundem cu toata seriozitatea .. aici nu se pot da sfaturi de cum sa fraudam legea ... in mesajele anterioare vi s-au dat raspunsuri bazate pe texte de lege , inclusiv sa intrebati la Adm. Financiara pentru a vi se spuen ce pasi trebuie sa urmati in situatia dvs.

Domnule Vasile, imi cer scuze daca intrebarile mele v-au lasat o impresie gresita sau daca am zis ceva jignitor la adresa dvs. sa a altcuiva! (Poate exprimarea mea este deficitara - desi am incercat sa fiu cat mai clara).

EU NU AM CERUT SFATURI DESPRE CUM SA FRAUDEZ LEGEA!!! Daca as fi dorit sa fraudez legea, ... nu mai puneam intrebarea, caci era foarte simplu sa o fac. (Sa fim seriosi: daca o prietena imi da bani, cine altcineva in afara de mine si prietena respectiva va stii acest lucru?)
Si, oricum, situatia era ipotetica ... (Am intalnit-o la un moment dat, nu i-am dat curs - pt. ca nu am putut in acel moment, dar ... mi-am dat seama ca m-as putea reintalni cu aceeasi situatie in viitor si m-am gandit sa ma interesez din timp.)
Nu cred ca este o ilegalitate sa lucrezi si sa fi platit pt. munca depusa, nu? Intrebarea era pt. o situatie particulara in legatura cu care chiar nu stiu cum ar trebui sa procedez.

Referitor la raspunsurile primite:
- Nu cred ca mi s-a dat niciun raspuns bazat pe texte de lege (sau cel putin eu nu vad acele texte de lege?) Recunosc ca eu sunt cam pe din-afara in ceea ce priveste legislatia in acest domeniu, deci ... poate nu am inteles ...
- Sugestia de a merge la ANAF nu ma ajuta. M-am gandit si eu la ea si ... in cazul in care voi fi pusa in situatie, probabil ca voi merge sa intreb, insa ... ideea cu acest site cred ca este sa pui o intrebare si sa vezi daca poti afla un raspuns care sa te ajute (sa pierzi mai putin timp umbland in colo si in coace). Asa ca ... am zis sa intreb ....
- Multumesc tuturor care si-au luat din timp sa imi raspunda atat cat s-au priceput. (Sunt constienta ca pe acest site nu este obligatoriu sa primesc raspunsuri si, daca le primesc, nu este obligatoriu sa fie cele corecte, dar ... am incercat. Sper ca nu va suparati ca am facut acest lucru ...)

Multumesc inca o data si o zi frumoasa tuturor! Iar daca altcineva crede ca ar putea aduce completari sau un raspuns mai ok, ... de asemenea ii multumesc! :)

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cred ca daca v-am fi postat prevederile legale, nu ne-ar fi ajuns o pagina de topic . Probabil ca am interpretat gresit mesajul dvs.

Sunt situatii care nu sunt prevazute in legislatie ... de exemplu, situatia dvs nu este mentionata in lege : incasati ca persoana fizica o anumita suma de bani pentru un anumit serviciu , fara sa fiti inregistrata si fara un contract incheiat.

Codul Fiscal are peste 400 de articole ... Legea 31/1990 si OUG 44/2008 au, de asemenea, impreuna cateva sute de articole.

Legalitatea la care va referiti dvs inseamna tot ceea ce vi s-a spus mai sus ... dvs. decideti cum veti proceda in continuare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Servicii ocazionale andravenache andravenache Buna ziua! Situatii ipotetice: 1) Cu toate ca nu fac asta pentru a-mi castiga traiul zilnic, cineva imi solicita ajutorul pentru unul (sau cateva) ... (vezi toată discuția)
Menționare numãr chitanțã în încheierea de certificare a traducerii gege gege Buna ziua, Conform art. 320 din ordinul 2333/C din 24 iulie 2013 privind aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii notarilor publici şi a ... (vezi toată discuția)
Pfa- unde ma incadrez, la venituri repetitive sau ocazionale? c.oana c.oana De cand a iesit OUG 58/2010, am citit o groaza de interpretari privind sintagma \"venituri repetitive/ocazionale\". Sunt in ceata totala. Sunt profesor cu ... (vezi toată discuția)