avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Servicii ocazionale
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Servicii ocazionale

Buna ziua!

Situatii ipotetice:

1) Cu toate ca nu fac asta pentru a-mi castiga traiul zilnic, cineva imi solicita ajutorul pentru unul (sau cateva) articole pe care vrea sa le publice si pe care vrea ca eu sa i-le traduc. Persoana are incredere in mine si nu vrea sa apeleze la traducatori autorizati. Persoana respectiva este dispusa sa ma plateasca pentru timpul si efortul depuse.

2) O prietena are un copil elev, care are probleme la o anumita materie (la care eu ma pricep). Prietena ar vrea sa ii dau cateva ore de meditatii copilului ei si, de asemenea, ar dori sa ma plateasca pt. aceasta. As accepta, insa nu intentionez sa fac din aceasta activitate un obicei. Probabil va fi o chestie unica.

Intrebare: In aceste cazuri, in care ajuti cunostinte, oferindu-le anumite servicii (in mod ocazional) pentru care ele sunt dispuse sa te plateasca (si toti stim ca timpul costa bani...), ce prevede legislatia? Cum ar trebui sa procedez ca sa fiu in legalitate?
Cel mai recent răspuns: andravenache , utilizator 20:21, 29 Ianuarie 2018
Mergeti in contiuare fara sa va autorizati dar aveti grija ca acest "mod ocazional" sa nu devina o obisnuinta. Sa nu aveti asa prea multi prieteni caci va trebui sa va autorizati.
Nu "merg in continuare" pt. ca inca nu am inceput. Ideea e ca eu chiar imi doresc ca daca accept vreo astfel de propunere sa ... fiu cu constiinta curata. Insa habar nu am cum ar trebui sa procedez.

Acum nu prevad ca ar deveni o obisnuinta. Insa, in cazul in care oamenii sunt multumiti de aceste servicii ocazionale si ma vor recomanda (situatie complet imaginara) si apoi, ca urmare a acestui fapt, se vor ivi alte "ocazii"? Dar poate "ocaziile" vor fi ... 1 data la 2-5 ani (deci nu suficient de des incat sa se motiveze infiintarea unei forme juridice: PFA, I.I., etc.)?
Si oricum ... cum ar fi sa infiintez un PFA (de exemplu) cu scopul de a oferi ... servicii ocazionale ... ce se nimereste/ ce mi se solicita (ca poate azi fac o traducere, maine o tema la scoala, iar poimaine .... poate sunt baby-sitter sau mai stiu eu ce ...)?

Nu cred ca e o crima sa lucrezi si sa fi platit pentru asta, nu? Intrebarea era cum as putea sa o fac legal? Care e procedura?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Servicii ocazionale andravenache andravenache Buna ziua! Situatii ipotetice: 1) Cu toate ca nu fac asta pentru a-mi castiga traiul zilnic, cineva imi solicita ajutorul pentru unul (sau cateva) ... (vezi toată discuția)
Pfa cursuri, meditatii. autorizatie traducator mj. CGL CGL Buna ziua, As dori sa stiu care e calea de urmat pentru urmatoarea situatie: - am autorizatie de la Min. Justitiei ca traducator autorizat -doresc sa ... (vezi toată discuția)
Profesor - meditatii in mod legal - cum? matprof matprof Sunt profesor de matematica (angajat la stat) si vreau sa dau si meditatii/lectii particulare in mod legal. Intrebari: 1) Este obligatoriu sa ma inregistrez ... (vezi toată discuția)