avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1014 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ACCIDENT DE MUNCA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ACCIDENT DE MUNCA

am urmatorul caz: in timpul programului de lucru a suferit un accident care a avut ca urmare pierderea a 3 degete de la mana dreapta. Firma a declarat accidentul de munca si s-au facut actele necesare. Inca este in concediu medical.
1. sub ce forma poate iesi la pensie: boala, handicap, etc..........
2. firma i-a propus sa revina la munca, dar pe un alt post (paznic, etc).Daca incepe munca si nu-i convine (banii, conditiile de mc) se mai poate pensiona dupa 2-3 luni lucrate ?
3. daca beneficiaza de pensie , va fi nevoita sa se prezinte la o comisie ; aceasta in urma controlului il poate declara apt de munca? (chiar daca el are degetele lipsa , dupa 1-2 ani de penie?)
Cel mai recent răspuns: radlili , utilizator 14:39, 19 Octombrie 2009
Conf. legii nr. 346/2002 privind asigurarea de accidente de munca si boli profesionale - modificata, art. 29. - "Prestatiile si serviciile pentru reabilitare si reconversie profesionala se acorda de catre asigurator la solicitarea asiguratilor care, desi nu si-au pierdut complet capacitatea de munca, nu mai pot desfasura activitatea pentru care s-au calificat, ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale.
Art. 30. - Asiguratorul preia in sarcina sa cheltuielile pentru urmatoarele prestatii si servicii de reabilitare si reconversie profesionala:
a) cheltuielile privind serviciile medicale si psihologice pentru aprecierea starii fizice, mentale si aptitudinale in vederea reconversiei profesionale;
b) costul cursurilor de calificare sau de reconversie;
c) plata unei indemnizatii pe durata cursurilor de calificare si de reconversie.
Art. 33. - (1) Asiguratii beneficiaza de o indemnizatie pe perioada in care se afla in incapacitate temporara de munca in urma unui accident de munca sau a unei boli profesionale.
Art. 36. - Durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de 180 de zile in intervalul de un an, socotita din prima zi de concediu medical.
Art. 37. - (1) In situatii temeinic motivate de posibilitatea recuperarii medicale si profesionale a asiguratului medicul curant poate propune prelungirea concediului medical peste 180 de zile.
(2) Medicul asiguratorului poate decide, dupa caz, prelungirea concediului medical pentru continuarea programului recuperator, reluarea activitatii in acelasi loc de munca sau in alt loc de munca ori poate propune pensionarea de invaliditate. "

In concluzie, doar medicii comisiei de expertiza medicala pot da ca solutie pensionarea pe caz de boala (la implinirea celor 180 de zile de concediu medical); avand in vedere ca este vorba despre o invaliditate evidenta la 3 degete de la mana dreapta, nu inseamna ca exista o incapacitate de munca totala; se poate recurge la reconversie profesionala(calificare pe o alta meserie)
Totusi, nu inteleg de ce doriti pensionarea pe caz de boala, atata timp cat angajatorul va propune un alt post care corespunde conditiilor dvs. de sanatate.

De asemenea, "Art. 43. - Au dreptul la o compensatie pentru atingerea integritatii asiguratii care, in urma accidentelor de munca sau a bolilor profesionale, raman cu leziuni permanente care produc deficiente si reduc capacitatea de munca intre 20-50%.
Art. 44. - Compensatia se acorda la solicitarea persoanei indreptatite, pe baza deciziei medicului asiguratorului, cu indeplinirea conditiilor prevazute la art. 43.
Art. 45. - (1) Compensatia pentru atingerea integritatii reprezinta o suma fixa in bani si se acorda integral, o singura data, fara a afecta celelalte drepturi sau indemnizatii la care este indreptatit asiguratul, si nu este luata in baza de calcul pentru determinarea acestor drepturi.
(2) Cuantumul compensatiei pentru atingerea integritatii se stabileste in functie de gravitatea leziunii, in limita unui plafon maxim de 12 salarii medii brute, comunicate de Institutul National de Statistica.
(3) Criteriile si grilele pe baza carora se acorda compensatia pentru atingerea integritatii se stabilesc prin decizie a presedintelui CNPAS. "

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua!! - compensaţii pentru atingerea integrităţii in cazul unei boli profesionale. Vîlcea Vîlcea Buna ziua.Recent am fost declarat cu boala profesionala,respectiv: polidiscopatie cervicala si polidiscopatie lombara.De la Petrosani mi s-a spus ca nu pot ... (vezi toată discuția)
Drepturi in accident de munca adicutz adicutz Buna ziua.Tatal meu a suferit un accident de munca. in urma caruia a trebuit sa i se amputeze un deget de la mana si inca trei sa necesite reparatie ... (vezi toată discuția)
Accident loc de munca Feugen87 Feugen87 care sunt dreprurile unui angajat in cazul unui accident de munca? va multumesc (vezi toată discuția)