avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1068 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ce poate obtine mama mea, in urma decesului tatalui ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ce poate obtine mama mea, in urma decesului tatalui meu.

Buna ziua, am o problema f. recenta.
Saptamana trecuta a decedat tatal meu, in varsta 80 ani. Mama are acceasi varsta.
Tata avea pensie 1100ron si 300 pensie handicapat. Mama are 600ron.
Poate obtine legal, ceva din pensia tatei? Am studiat legea, dar sper ca o persoana avizata in domeniu, poate sa ma lamureasca mai bine.
Va multumesc mult !
Octavia Turbatu
Cel mai recent răspuns: Octavia Turbatu , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:58, 19 Octombrie 2009
Va doresc multa putere ca sa depasiti cu bine perioada prin care treceti. :)

Mama dvs. poate beneficia de pensie de urmas pe tot timpul vietii dar am senzatia ca nu o avantajeaza. Potrivit art. 74 din Legea nr. 19/2000, "sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie." Bineinteles, este vorba despre cuantumul pensiei.

Pensia de urmas, in cazul unui singur urmas, se calculeaza prin aplicarea unui procent de 50% asupra punctajului mediu anual al sustinatorului. Concret, luati ultima decizie de pensie a tatalui sau un talon si impartiti la jumatate punctajul mediu anual. Rezultatul il inmultiti cu valoarea punctului de pensie sau il comparati cu punctajul mediu anual al mamei: daca este mai mic, nu o avantajeaza.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Va multumesc pentru gandul bun si raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de pensie de la sot sau de boala? alexandru andra alexandru andra Am o verisoara care este bolanava. I s-a depistat anul trecut tumoare maligna la san. Este pensionara cu o pensie pentru limita de varsta, in cuantum de 505 ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pt sotul supravietuitor se indexeaza? Anca Veturia Coca Anca Veturia Coca Buna ziua, Am apelat la dumneavoastra pentru ca la Oficiul de Pensii este imposibil. Mama mea a optat pentru pensia de urmas in 2004 dupa moartea tatalui ... (vezi toată discuția)
In ce conditii se acorda pensia de urmas???? gheorghes gheorghes Mama mea are in prezent o pensie de 700 lei,pensie limita de varsta,iar tatal meu a decedat in anul 1996 fiind si el pensionar la aceea vreme. Se ... (vezi toată discuția)