avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Achzitie auto in leasing financiar inainte de ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Achzitie auto in leasing financiar inainte de incheierea contractului

Buna ziua,

Acum 12 luni am incheiat un contract de leasing pe un autoturism pe care as dori acum sa-l achizitionez avand in vedere ca a trecut perioada minima legala. Am cerut cotatia si mi s-a dat acest raspuns:

"In conformitate cu prevederile Codului Fiscal 2011 –Cap. III, art. 7, pct 7 –lit. c, valoarea minima de vanzare a unui
autovehicul ce face obiectul unui contract de leasing operational se calculeaza ca fiind strict mai mare decat:
Pret de achizitie inmultit cu “...diferenta dintre durata normala de functionare maxima si durata contractului de leasing, raportata la durata normala de functionare maxima, exprimata in procente”.
Avand in vedere faptul ca durata normala de functionare maxima a unui autovehicul este stabilita prin lege ca fiind de
72 de luni, iar numarul de rate platite pana la acest moment este de 12, in conformitate cu prevederile legale valoarea
minima permisa de lege pentru vanzarea catre Dvs. a autovehiculului este de (72-12)/72=83.33% din pretul de achizitie."

Am cautat articolul respectiv la anaf si acesta spune asa:

"c) utilizatorul are opţiunea de a cumpăra bunul la momentul expirării contractului, iar valoarea reziduală exprimată în procente este mai mică sau egală cu diferenţa dintre durata normală de funcţionare maximă şi durata contractului de leasing, raportată la durata normală de funcţionare maximă, exprimată în procente;"

Adica valoarea reziduala este mai mica sau egala cu diferenta si nu strict mai mare cum spun cei de la leasing. Cel putin asa inteleg eu. Pretul pe care mi l-au propus ei in acest moment este mai mare decat diferenta dintre pretul de achizitie din contract si avansul platit de mine. Asta fara sa punem la socoteala cele 12 chirii platite pana acum.

As vrea sa stiu daca am dreptate in acest caz ca sa nu ma cert degeaba cu ei. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: mihaiv79 , utilizator 17:43, 7 Septembrie 2021
Buna ziua,

Si pe mine m-ar interesa o solutie in acest caz. Am primit acelasi raspuns de la compania de leasing dupa ce am vrut sa achizitionez autoturismul la care am platit deja 4 ani. Contractul de leasing operational este facut pe 5 ani.

Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiintare societate leasing theanca theanca Societatile care desfasoara activitati de leasing trebuie sa fie de tip IFN? exista o lista cu societatile care sunt autorizate sa desfasoare activitati de ... (vezi toată discuția)
Noi posibile masuri privind tva gaba gaba O stire pe care am gasit-o pe pagina realitatea.net: \\\"Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă, companiile nu îşi mai pot deduce TVA-ul pentru ... (vezi toată discuția)
Valoare reziduala levantica levantica Buna ziua, imi puteti spune va rog, cum se stabileste valoarea reziduala la o masina, in cadrul unui contract de leasig operational, cunoscand durata ... (vezi toată discuția)