avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... cod fiscal si cod procedura fiscala - diferente
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

cod fiscal si cod procedura fiscala - diferente

Buna ziua!
Imi spuneti si mie care este diferenta dintre codul fiscal si codul de procedura civila. Nu stiu daca va vine sa credeti, dar cei de la Finante nu stiu. va multumesc
Cel mai recent răspuns: ministru_ , utilizator 16:49, 19 Octombrie 2009
Codul de procedura fiscala (OG 92//2003) reglementeaza drepturile si obligatiile partilor (Dvs. si statul) din raporturile juridice fiscale privind administrarea impozitelor si taxelor datorate bugetului de stat si bugetelor locale, iar Codul Fiscal (L. 571/2003)contine prevederi privind modul de calcul a obligatiilor contribuabilului in functie de activitatea economica pe care o desfasoara (impozit pe venit/profit/venitul microintreprinderilor, TVA, accize, etc).
Normele metodologice ale ambelor legi clarifica (din pacate chiar adauga la ) intelesul prevederilor din cele doua coduri.
Diferenta principala este data prin diferenta dintre scopurile si sfera de cuprindere a celor doua coduri: Conform OUG 92/2003- Codul de procedura fiscala (modificat si completat prin mai multe acte normative, dintre care si OUG 192/2008)
"Sfera de aplicare a Codului de procedura fiscala :
(1) Prezentul cod reglementeaza drepturile si obligatiile partilor din raporturile juridice fiscale privind administrarea impozitelor si taxelor datorate bugetului de stat si bugetelor locale, prevazute de Codul fiscal*)".
Scopul si sfera de aplicare a Codului fiscal (Legea 571/ 2003, actualizata prin L.372/2007, modificata prin OUG 109/2009): "stabilirea cadrului legal pentru impozitele si taxele prev. la art.2, care constituie venituri la bugetul de stat si bugetele locale...."
In esenta Codul fiscal stabileste cadrul legal al impozitarii si taxarii (care sunt veniturile care se impoziteaza, cui se aplica etc.), iar codul de procedura fiscala (ca toate codurile de procedura), modalitatea procedurala in care se percep acestea, respectiv institutiile care au aceste atributii de administrare, termenele si modalitatile concrete de incasare si de executare silita a debitorilor (foarte pe scurt)
va multumesc pentru raspunsurile d-vostra prompte

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare taxa poluare dumitrusimion48 dumitrusimion48 in 2010 am inmatriculat un autovehicul am facut adresa catre anaf si am primit raspuns negativ precum ca nu am contestat decizia de plata in conformitate cu ... (vezi toată discuția)
Creante bugetare alexandru08 alexandru08 Buna ziua! Imi puteti da o definitie clara asupra creantelor bugetare cf. unor norme ori OG? Tot ce gasesc este despre creantele fiscale..presupun ca nu sunt ... (vezi toată discuția)
Recuperari impozite si taxe locale daniela badiceanu daniela badiceanu as vrea sa stiu care este procedura pentru a actiona in judecata, persoanele fizice si juridice care sunt restantiere la plata impozitelor si taxelor locale.se ... (vezi toată discuția)