Bună ziua, sunt născută in 6 septembrie 1964 și lucrez in învățământ din septembrie 1988 .Am făcut facultatea de fizică, 4 ani, in cadrul Universității Bucuresti . Am avut 2 ani concediul de creștere copil , plus încă un an fără plată. Conform legislației in vigoare când ma pot pensiona anticipat cu 5 ani și care ar fi penalizarea?
Mulțumesc!
Mihaela.
procesomanul
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Pensie limita de varsta, mai/2027, 62/8, 33/10.
Conform datelor postate aveti lucrat pana acum 28/4 (fara an concediul fara plata).
pentru pensie anticipata trebuie sa aveti un stagiu complet de cotizare de 41/10 fara stagiu asimilat (facultate). Deci exclus.
Pentru pensie anticipata partial va mai trebui sa lucrati 5 ani si 6 luni pentru a face un stagiu complet de cotizare de 33/10. Acum aveti varsta de 53/4.
53/4 + 5/6 = 58/10. La varsta de 58 de ani si 6 luni puteti depune dosarul pentru pensia anicicpata partial.
Penalizare 23%
Carp Mircea
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Pensie anticipata partiala la 57 ani si 8 luni.
Conditia de stagiu este de 33 ani si 10 luni, fara stagiul asimilat(cursuri universitare de zi, pensie de invaliditate).
Penalizarea va fi in fuctie de stagiul pe care il veti avea la acel moment si de numarul lunilor de anticipare.
D-le Carp,
Puteti preciza in mai 2022, ce stagiul complet de cotizare va avea ? Pana la data la care vorbim eu am calculat un stagiu de cotizare la 28 de ani si 4 luni, scazand anul in care a stat in fara plata.. Daca scadem din stagiul complet, stagiul actual calculat de mine, ar mai avea de lucrat dupa socoteala mea, vreo 5 ani si 5, 6 luni. Adunati la data curenta, ma duce prin anul 2023 si ceva luni. Nu zic ca este bine. Pentru ca nu ma pun cu Dvs. Dar explicati asa cu socoteala, ca sa vedem si noi ce stagiu complet va avea in mai 2022, daca iese cu 5 ani mai devreme. Stiu si eu ca asa spune legea, dar stiu ca trebuie sa aiba obligatoriu stagiul complet. Sau nu este asa ? Daca la socoteli am gresit vreau sa vad si eu cum trebuia facut. Asta daca nu este secret de serviciu !
Va multumesc !
Varsta pensionare
laumotor
Am 52 ani, o vechime in munca de 33 ani din care 14 la grupa 1 de munca. Intrebare: pot beneficia de pensionare anticipata? din punctul meu de vedere, 33+7=40 ... (vezi toată discuția)