avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Justificare plati online
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Justificare plati online

Buna ziua!
Cum se pot justifica platile online, efectuate de catre un client catre o firma, in cazul unui control ANAF?
Cel mai recent răspuns: IancuMaria96 , utilizator 22:05, 3 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara!
Platile online se fac prin intermediul unui cont bancar platitor si cont bancar beneficiar.
Plata se justifica cu ordinul de plata evidentiat in extrasul de cont, unde apar si tranzactiile facute. Aplicatia informatica prin care clientii fac platile catre furnizor trebuie sa intruneasca conditiile legale de folosire, prin intermediul careia sa fie generate documentele justificative obligatorii pentru activitatea comerciala desfasurata etc. (firma emite o nota de comanda, o factura, in baza carora incaseaza banii online prin banca).
Aici avem si o legislatie specifica in cazul in care firma vinde produse exclusiv pe internet. Nu cunosc daca este si cazul dvs.
Nu cunosc exact ce va intereseaza sa aflati, cu ce probleme v-ati confruntat.
Multumesc, ma puteti indruma catre o lege concreta pe care sa o pot studia?
Un anume patron de restaurant nu este de acord cu plata online, deoarece considera ca nu are cum sa justifice platile la ANAF in cazul unui control.

Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Nu am inteles exact situatia dvs. ca sa va pot indruma.
Explicati-mi mecanismul tranzactionarii produselor sau serviciilor.
Dvs. reprezentati firma care vinde?
- unde vindeti produsele? Vindeti printr-o platforma online? Sau aveti punct fizic de vanzare unde se factureaza si ulterior factura se poate achita prin transfer bancar dintr-un cont al clientului intr-un cont al furnizorului sau clientul se duce personal la banca cu factura si va achita prin virament?
Procedura vanzarii exclusiv online difera de cealalta pe care o stie toata lumea.
Firma lucreaza cu mai multe restaurante. Exista un site, pe care sunt inscrise mai multe restaurante. De pe site se pot face comenzi online. Firma ridica comenzile de la restaurante si le livreaza clientilor la domiciliu. Comenzile se pot face pe site-ul firmei care livreaza, telefonic, sau direct la restaurant. Din moment ce se pot face comenzi online, ar fi dragut sa se poata si achita online, insa unii patroni de restaurante nu sunt de acord (spun ca nu pot justifica platile....din moment ce platile cu cardul le justifica prin acele bonuri ).
In urma platii, banii cuveniti restaurantului merg in contul lor bancar (pentru care le-am solicitat iban) iar comisionul firmei care livreaza merge in contul lor.

-Vă rog apăsați pe Răspunde, nu pe Citează, când vreți să postați un nou mesaj. Mulțumesc-
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Intradevar indeleg reticenta patronilor de restaurante cu care colaborati.
Pentru a intelege cum sa puneti in aplicare ideea dvs. este necesar sa "stati la masa" cu un economist, un administrator de platforma online si reprezentatul firmelor implicate. Ulterior va trebui sa apelati si la un consultant bancar de la bancile cu care colaborati.

Lucrurile le vad in felul urmator:
- plasarea comenzilor pe site nu este o operatie complicata in sine deoarece nu implica firma din punct de vedere fiscal
- in momentul in care dorim ca pe aceeasi platforma, dupa ce clientul face comanda, sa o poata si achita folosind datele sale de pe cardul bancar, lucrurile se complica, plata reprezentand o achitare a unei obligatii.
- ca plata sa se poata face este necesara existenta anterioara a obligatiei, adica a facturii. Deci, pana a plati online, clientul trebuie sa primeasca cumva factura emisa de pe site. Aici e problema. Cum se emite factura pe site? Cine o genereaza, avem program de facturare, este acesta integrat in platforma online de comanda?
- Ce firma figureaza la furnizor pe factura? Restaurantul care ofera mancarea clientului sau firma care livreaza comanda? Nu poate firma care livreaza deoarece ea nu are cod CAEN de productie, ea doar presteaza un serviciu de livrare. Bun... Si atunci? Se factureaza pe firma restaurantului si se plateste online tot pe firma lui. Dar cine gestioneaza site-ul? Firma livratoare.
- in concluzie, pe platforma, firma livratoare se comporta ca un tert care emite facturile in numele si in contul restaurantului.
- toate aceste lucruri trebuie transpuse in legislatia nationala, sa se coreleze cu programele de contabilitate ale firmei.

- cam acelasi lucru a implementat Caffefour online, E-MAG care lucreaza cu parteneri, furnizori diferiti de marfuri.

Codul fiscal [ link extern ]
CURSURI COMERT ELECTRONIC [ link extern ]
[ link extern ]
Legea privind comertul electronic [ link extern ]

Alte discuții în legătură

Buna ziua, as dori sa stiu cum ar trebui sa procedez in situatia ... loredanaiorgu loredanaiorgu Buna ziua, As dori sa stiu cum ar trebui sa procedez in situatia aceasta: Doresc sa vand prin intermediul unui magazin online corpuri de iluminat care nu ... (vezi toată discuția)
Nelamuriri pfa-magazin online ghita3001 ghita3001 Buna ziua, Am urmatoarele nelamuriri legate de PFA-ul pe care il detin: 1.Am inteles ca pentru un magazin online ca PFA impozitata in sistem real am nevoie ... (vezi toată discuția)
Problema site.ro mihaim1980 mihaim1980 Buna ziua! Avem urmatoarea problema: site-ul .ro are/a avut probleme si au erori la calcularea preturilor, astfel ca anumite produse costa 0 lei, iar anumiti ... (vezi toată discuția)