Bună ziua!
Am și eu o nelămurire, am divorțat de curând (de pe 16 ianuarie), vreau sa fac partajul cu soțul, (nu prea ne înțelegem amiabil) si vreau sa știu la ce sa ma aștept. Situația mea este următoarea :
Am fost căsătorita 9 ani, și în ultimii ani, ne-am achizionat un apartament, în rate, prin prima casa, eu fiind titularul creditului și el coplatitor(deoarece, el nu prea vroia sa cumpărăm, vroia sa stam la ai lui), rata se ia din contul meu, toate utilitățile sunt pe numele meu....
Noi după nunta, ne-am cumpărat o mașină, care a fost vândută și ne-am luat alta, dar pe numele lui soce-miu, pt a platii asigurarea mai mica.
În instanța, s-a stabilit ca eu și copilul sa rămânem la domiciliu.
Vreau sa știu, cum îl pot da eu pe el afara și cam în ce consta pespagubirea.
Mulțumesc din suflet pentru ajutor.
Il puteti ”da afară” atunci când veti deveni proprietar exclusiv al imobilului, cel mai probabil urmare a partajului.
Despăgubirea ar consta în a-i achita soțului 1/2 din valoarea imobilului. La fel soțul ar trebui să vă achite 1/2 din sumele achitate cu titlu de credit. De obicei, instanțele ajung la o soluție de compromis, în sensul că atribuie imobilul și sarcina creditului doar uneia dintre părți. Soluția adoptată de către instanță lasă însă posibilitatea, atât părților cât și creditorului, de a nu ține cont de unele dintre efectele pe care ar trebui să le producă.
Mulțumesc mult pentru ajutor, dar nu înțeleg de ce trebuie să îl despăgubeasc cu 1/2 din valoarea imobilului, dacă aceasta este luat prin credit și am plătit 3 ani din 25...?
Si restul de credit cine il achita ? Sotul va ramane in continuare obligat fata de banca. Tocmai de aceea am spus ca instatele ajung la o solutie de compromis.
Dv. impartiti imobilul ca si cum e platit. Separat, impartiti creditul. In realitate, cele doua suhnt legate, juridic insa sunt doua bunuri de impartit. Un bun si o creanta.
Dificil de explicat, e tehnic.
Solutia cea mai buna si sigura e refinantarea. care interfereaza uneori cu conditiile creditului prima casa, interdictia de instrainare etc.
Mai bine mergeti sa cautati solutii la un avocat, faceti acte intre voi, partile, de comun acord, acte care sa fie valabile intre voi doi. Asta depinde si de cum puteti negocia cu sotul si ce doreste el ca solutie financiara/imobiliara pe termen lung.
Impartire credite
drmon
buna ziua, in anul 2014 am facut o refinantare la toate creditele mele si ale sotului. pe aceasta refinantare eu sunt titular iar el e co--debitor. daca ... (vezi toată discuția)