Buna ziua, va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie:
in CCM-ul societatii la care sunt angajata nu se face nici o diferenta in exprimare privin ajutorul pentru nastere copil si cel pentru casatorie; cu toate acestea avand in vedere ca m-am casatorit mi s-a virat suma de 2775 ron in loc de 3900 ron cat i-a fost virata unei colege care a nascut. mi s-a invocat articolul 55 din codul fiscal pe care citindu-ul nu am gasit nicaieri specificat faptul ca ajutorul pt casatorie s-ar impozita in vreun fel si cu cat. am gasit insa printre alte venituri neimpozabile "cadouri facute angajatilor" unde am putea include si acest ajutor. va rog sa ma ajutati in elucidarea acestei dileme.
Va multumesc
In primul rand, nu inteleg in ce sens, intre cele doua ajutoare nu se face nici o diferenta in CCM-ul unitatii. Este precizat cuantumul lor, sau criteriile de evaluare? Care sunt acestea? Este stipulat ca se da aceeasi suma in cele doua situatii? Cat?
In treacat fiind spus, sunteti norocoasa ca, la locul dvs. de munca, se acorda acest tip de ajutor pentru casatorie.
Fara sa stiu aceste date:
1. Daca CCM-ul unitatii nu prevede nimic in privinta sumei, ne raportam la CCM la nivel national, care prevede doar ajutorul pentru nastere, in cunatumul unui salariu mediu pe unitate.
De aici, rezulta ca sumele pot fi diferite de la o luna la alta, in functie de salariul mediu pe unitate.
2. Explicatia primita legata de impozitare este adevarata: ajutoarele pentru casatorie sunt impozabile (au regimul unui cadou, insa impozabil, fiind in afara evenimentelor pentru care este neimpozabil, si peste limitele maxime ale cadourilor neimpozabile indicate de codul fiscal ), cele pentru nastere, nu.
In CCM este stipulat: pentru nastere copil/casatorie se acorda un salariu mediu brut pe unitate realizat in luna anterioara...nu se poate sa fie diferenta de 1300 lei ...
in al doilea rand daca ajutorul pt casatorie este un cadou, in art. 55 din codul fiscal se specifica neimpozitarea acestuia....in tot cazul nu gasesc pe nicaieri punctual : ajutorul pt casatorie se impoziteaza....
Nici nu trebuie sa scrie nicaieri ca ajutorul de casatorie se impoziteaza. Mecanismul de reglementare este invers: totul se impoziteaza, mai putin exceptiile strict mentionate in 55.
55 (2)
In vederea impunerii, sunt asimilate salariilor:
k) orice alte sume sau avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor.
(3) Avantajele, cu exceptia celor prevazute la alin. (4), primite in legatura cu o activitate dependenta includ, insa nu sunt limitate la: (...)
sa inteleg ca articolul acesta lasa loc de intrepretari si e cam dupa cum vrea fiecare nu?? as putea gasi mai multe exprimari (neimpozabile) in acest articol care sa fie sinonime cu ajutorul pt casatorie ..... din moment ce nu exista pe nicaieri sintagma ajutor casatorie...
am incercat sa va explic in cateva cuvinte notiunle de baza de contabilitate salarii care sunt aplicabile cazului dvs., si v-am expus concluzia mea in cazul dvs.
Acesta nu este un caz in care legislatia sa lase loc de in terpretari, si nici in care beneficiul dvs. sa poata fi "inghesuit" in neimpozabil.
Aceasta nu este nici vina firmei, nici a contabilei.
De altfel, impozitul dvs. nu a ramas in buzunarul nici al patronului, nici al contabilei, ci a fost virat la stat (intrucat neretinerea acelui impozit poate fi infractiune).
din pacate, pentru o prezentare exhaustiva de legislatie fiscala, care sa va convinga, nu am timpul necesar. Sunteti libera sa credeti cele expuse mai sus (anume ca ajutorul de casatorie este in toate situatiile impozabil), sau nu.
In tot cazul, daca va considerati nedreptatita, aveti la dispozitie actiunea in instanta impotriva angajatorului, pentru recuperarea banilor de care ati fost lipsita pe nedrept. Actiunea este scutita de taxe de timbru, si o puteti formula in termenul general de prescriptie de 3 ani.