avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire intre frati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire intre frati

Am intalnit o situatie:
Tatal despartit de mama (nu div0rtat) locuieste cu 3 dintre cei 4 copii.
Locuinta s-a cumparat de catre tata, dupa despartirea de mama.
In locuinta s-au facut investitii de-a lungul anilor de catre tatal si cei trei copii.
Intrebarea este: care este cea mai buna solutie pentru ca locuinta sa ramana integral celor 3 copii dupa moartea tatalui? Adica mama si al patrulea copil sa nu poata avea pretentii la momentul decesului tatalui.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 12:06, 14 Aprilie 2018
Da. Un pret sincer (care să fie stabilit in scopul de a fi platit) și serios (prețul să nu fie disproporționat in raport cu valoarea bunului).


MihaiDG a scris:

Un act de vanzare-cumparare intre tata (vanzator) si cei 3 copii ( cumparatori) poate fi atacat de catre mama si al 4-lea copil?

Da, poate fi anulat de mama si al 4 copil întrucât exista inca comunitatea de bunuri intre soți. Chiar si fara sa divorțeze, soții pot alege oricând separatia de patrimonii si atunci respectivul imobil va fi in patrimoniul tatălui si el va dispune cum dorește de acel bun.
Separația de bunuri nu produce efecte retroactive, ci numai pentru bunurile care vor fi dobândite de fiecare sot, pe viitor. Momentan, ii intereseaza apartamentul existent, care legal, este bun comun.
Asa ca: părinții să dea divorț și să încheie un act de partaj, prin care tatăl își ia apartamentul, iar mama primește o sumă de bani cu titlu de sulta.
In urma partajului, tatăl va fi proprietarul exclusiv al apartamentului.
Mama nu va mai moșteni nimic, pentru că la decesul tatălui nu va mai avea calitatea de sotie.
In privinta celui de-al patrulea copil, acesta este moștenitor rezervatar. El nu poate fi înlăturat de la succesiune.
Apartamentul a fost achizitionat dupa "despartirea" parintilor si propietar in acte este tatal.
Da, dar erau despărțiți doar in fapt, nu și legal. Nu are importanta ca e trecut doar tatăl. Dacă achiziționarea a avut loc în timpul căsătoriei, apartamentul este bun comun.
Si la fel o se întâmple daca tata mai cumpara maine 7 case. Toate, vor fi bunuri comune, chit că e trecut doar el.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Aprilie 2018
raluk0207, utilizator

Alte discuții în legătură

Succesiune cu batai de cap shaquille7 shaquille7 Salut Comunitate va rog sa ma lamuriti asupra unui aspect: 1. tatal meu a divortat de mama mea si s-a recasatorit. in urma acestei casnici am rezultat doar ... (vezi toată discuția)
Casa parintilor Ghinda02 Ghinda02 Daca apartamentul in care locuiesc este al parintilor mei, luat dupa Revolutie, pe numele amandorura voi mostenii vreun procentaj dupa moartea unuia din ... (vezi toată discuția)
Despre partaj sindilaru sindilaru Buna ziua, ma numesc Valentina si am 22 ani. Parintii mei sunt despartiti de foarte mult timp, mai precis din aproximativ anul 2002 cand tata a plecat in ... (vezi toată discuția)