In cazul unei activitati intr-un restaurant unde se cere o perioada de o zi lucratoare ca proba, ce forma trebuie sa imbrace intelegerea avand in vedere ca perioada de proba constituie vechime in munca? Ma refer in cazul unui contract individual de munca ce se doreste a fi incheiat pe perioada nedeterminata.
Cum se procedeaza de obicei in cazuri similare? Exista posibilitatea ca angajatorul sa nu fie multumit la sfarsitul perioadei. Daca nu inchei niciun contract si esti platit pentru acea zi fara forme legale, banuiesc ca este considerata munca la negru.
Daca nu accepti banii, ramai cu ziua lucrata si cu banii luati, urmand daca doresti, sa obtii o hotarare judecatoreasca pentru acea zi de lucru.
Ce sfatuiti?
1. Perioada de proba ,face parte din durata c.i.m.
2. Contractul individual de munca se incheie dupa verificarea prealabila a aptitudinilor profesionale si personale ale persoanei care solicita angajarea.
Modalitatile in care urmeaza sa se realizeze verificarea sunt stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil, in statutul de personal - profesional sau disciplinar - si in regulamentul intern, in masura in care legea nu dispune altfel.
Informatiile cerute, sub orice forma, de catre angajator persoanei care solicita angajarea cu ocazia verificarii prealabile a aptitudinilor nu pot avea un alt scop decat acela de a aprecia capacitatea de a ocupa postul respectiv, precum si aptitudinile profesionale.
Din practica va spun,ca nu exista , intrucat verificarea se face anterior semnarii c.i.m.
Se poate incheia un c.i.m. pedurata determinata de o zi , o saptamana etc., iar daca angajatorul este multumit, atunci va putea decide modificarea duratei in nedeterminata.
Perioada de proba
adinellazip
Buna ziua,
lamuriti-ma va rog si pe mine: exista o formula de genul \'Invitatie la proba de lucru\' care se completeaza pentru un posibil viitor angajat ? Sau ... (vezi toată discuția)