avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... PERIOADA DE PROBA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

PERIOADA DE PROBA

Buna ziua,
lamuriti-ma va rog si pe mine: exista o formula de genul 'Invitatie la proba de lucru' care se completeaza pentru un posibil viitor angajat ? Sau este obligatoriu angajarea lui si daca dupa cateva zile nu se mai prezinta la serviciu sa ii inchei CIM?

Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:12, 19 Noiembrie 2014
Perioada de proba face parte din CIM. Asadar, trebuie incheiat contractul inainte de a supune salariatul unei perioade de proba.
Art. 31, Cod muncii
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere.
....
(4) Pe durata perioadei de probă salariatul beneficiază de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii, în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern, precum şi în contractul individual de muncă.
~ Conținut șters la cerere ~
Art. 29 C.mun.
(1) Contractul individual de munca se incheie dupa verificarea prealabila a aptitudinilor profesionale si personale ale persoanei care solicita angajarea.
(2) Modalitatile in care urmeaza sa se realizeze verificarea prevazuta la alin. (1) sunt stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil, in statutul de personal - profesional sau disciplinar - si in regulamentul intern, in masura in care legea nu dispune altfel.
.....

Asadar, angajarea se face numai dupa verificarea prealabila a aptitudinilor profesionale si personale ale persoanei care solicita angajarea.
freeelis a scris:


Asadar, angajarea se face numai dupa verificarea prealabila a aptitudinilor profesionale si personale ale persoanei care solicita angajarea.


Care este modalitatea de verificare? Puteti da si un exemplu concret, va rog?
Modalităţi de verificare a aptitudinilor profesionale pot fi :
- interviul
- proba practica
- examenul /concursul

Alte discuții în legătură

Angajarea persoanelor cu handicap codulmuncii codulmuncii Buna ziua. As dorii sa stiu care sunt conditiile pentru angajarea unei persoane cu handicap in sectorul bugetar. La art. 30 alin. (1) scrie: Incadrarea ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba Dancu32 Dancu32 In cazul unei activitati intr-un restaurant unde se cere o perioada de o zi lucratoare ca proba, ce forma trebuie sa imbrace intelegerea avand in vedere ca ... (vezi toată discuția)
Proba la locul de munca tom33 tom33 -este binecunoscut faptul ca in multe cazuri ceea ce se prezinta la interviu despre un job poate fi diferit fata de ceea ce este intr adevar real -pentru a nu ... (vezi toată discuția)