avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... PERIOADA DE PROBA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

PERIOADA DE PROBA

Buna ziua,
lamuriti-ma va rog si pe mine: exista o formula de genul 'Invitatie la proba de lucru' care se completeaza pentru un posibil viitor angajat ? Sau este obligatoriu angajarea lui si daca dupa cateva zile nu se mai prezinta la serviciu sa ii inchei CIM?

Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:12, 19 Noiembrie 2014
User-ul care a deschis topic-ul intreba: ''Sau este obligatoriu angajarea lui si daca dupa cateva zile nu se mai prezinta la serviciu sa ii inchei CIM?'' (Din formulare, inteleg ca doreste sa verifice seriozitatea persoanei respective, ori pentru asta cred ca este nevoie de mai mult timp de observare).
Proba practică nu este același lucru cu perioada de probă. Poate constitui probă practică, spre exemplu, în cazul angajării unui ospătar, ca acesta să aranjeze tacâmurile la masă. Și da, în această situație nu este nevoie să se încheie contract de muncă.
Proba practică reprezintă o primă testare, urmând a fi completată, eventual, cu perioada de probă (când se poate verifica cel mai bine seriozitatea unei persoane).
Întrebarea este următoarea: proba practică este limitată în timp ca durată? (așa mi s-ar părea normal)
Poți să-i ceri unei persoane să vină să lucreze program normal pentru câteva zile sub pretextul că această perioadă e probă practică?

1. Nu am sustinut ca proba practica = perioada de proba.

2. Un examen sau concurs de angajare se organizeaza inainte de a se semna c.i.m. sau de ase emite actul de numire in functie.
Angajatorii trebuie sa aiba mare grija la articolul mentionat de mine. cum il aplica si cum dezvolta prevederile acestuia in reg.intern sau in ccm la nivel de unitate.

3. Perioada de proba nu este obligatorie . Daca nu se stipuleaza asa ceva in c.i.m., atunci angajatorul va trebui sa apeleze la alte prevederi din Codul Muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajarea persoanelor cu handicap codulmuncii codulmuncii Buna ziua. As dorii sa stiu care sunt conditiile pentru angajarea unei persoane cu handicap in sectorul bugetar. La art. 30 alin. (1) scrie: Incadrarea ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba Dancu32 Dancu32 In cazul unei activitati intr-un restaurant unde se cere o perioada de o zi lucratoare ca proba, ce forma trebuie sa imbrace intelegerea avand in vedere ca ... (vezi toată discuția)
Proba la locul de munca tom33 tom33 -este binecunoscut faptul ca in multe cazuri ceea ce se prezinta la interviu despre un job poate fi diferit fata de ceea ce este intr adevar real -pentru a nu ... (vezi toată discuția)