avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Restituire DIURNA necuvenita
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Restituire DIURNA necuvenita

Buna ziua,
Am primit o notificare din partea aganajatorului ca trebuie sa restitui o suma - diferenta intre contravaloarea diurnei maxime legale ( cf HG 1860/2006) si diurna prevazuta de CCM. Aceasta a fost formulata in baza unei Sentinte civile dupa unui audit al Curtii de Conturi, iar angajatorul a intreptat-o impotriva angajatilor.
Conform art, 256 Lg. 53/2003 se impune sa restitui aceasta suma de care am beneficiat in deplasarile din anii 2012-2014.
Inteleg ca exista un termen de prescriptie reglementat de Lg 62/2011 privind data nasterii dreptului de actiune.
In aceste conditii care este vina care mi se atribuie? Daca NU achit suma in termenul prevazut ce masuri se pot luam impotriva mea? in conditiile in care am executat un ordin de serviciu si nu am avut nici o participare in aprobarea si semnarea CCM.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:59, 7 Februarie 2018
Angajatorul va actionat in instanta?
NU.
Angajatorul s-a indreptat asupra noastra( suntem mai multe persoane vizate) in baza art, 256 Lg. 53/2003 , iar noi va trebui sa semnam un angajament de plata sub forma „declar si recunosc ca datorez Societatii suma de...”.
Sentinta a fost pronuntata asupra Societatii si prin aceasta s-a retinut ca diurna acordata a fost nelegala.
Este adevarat totusi, ca in Notificarea scrisa, Angajatorul precizeaza ca daca nu vom da curs in termenul stabilit se va proceda la recuperarea prin intermediul instantelor judecatoresti.
In cazul meu pot formula un raspuns in baza art. 211 Lg 62/2011 ?
„ plata despăgubirilor pentru pagubele cauzate şi restituirea unor sume care au format
obiectul unor plăţi nedatorate pot fi cerute în termen de 3 ani de la data producerii pagubei”

Va multumesc!
Angajamentul de plata nu are nicio valoare juridica, iar in baza lui nu se pot efectua retineri din salariu ca nu este titlu executoriu.

Puteti formula raspuns in baza acelui text de lege.
Va multumesc!
Imi voi prezenta punctul de vedere in acest mod.
In acest caz, daca Societatea ma actioneaza in instanta ma mai poate obliga sa platesc?
Daca va actioneaza in instanta si au trecut cei 3 ani , puteti invoca prescriptia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul diurna interna luminita_carmen luminita_carmen Buna seara, Doresc sa stiu care era cuantumul maxim acordat unui angajat pentru deplasari interne, respectiv diurna/zi in perioda 2009 - decembrie 2011 de ... (vezi toată discuția)
Diurna externa VIRGIL31 VIRGIL31 Buna ziua. Am si eu o nelamuriere. In cazul in care un salariat cu CIM incheiat in Romania, din transporturi, cu functia de sofer, lucreaza in afara tarii, in ... (vezi toată discuția)
Diurna interval interval Fiul meu lucreaza la o societate comerciala si face dese deplasari in tara. La fiecare decont trebuie sa depuna - chitanta de cazare - mi se pare normal - ... (vezi toată discuția)