1.La partajarea bunurilor am cerut o cota de 60%. Am platit o taxa pentru diferenta de 10%. In conditiile in care nu voi primi aceasta cota, din bunurile partajabile, voi putea recupera suma deja platita? Exista posibilitatea ca aceasta suma sa o platesc doar in cazul in care Instanta hotara in favoarea mea si hotararea ramanea definitiva? Eu am inceput procesul de partaj iar avocatul fostului sot a depus Cerere Reconventionala.
2. Avocatul fostului sot a cerut evaluarea bunurilor. Instanta a hotarat sa platim evaluarea jumatate-jumatate. Exista posibilitatea sa nu platesc?
3. Fostul meu sot nu a declarat toate veniturile, asa ca pensia alimentara a fost stabilita la o suma modica. Acest lucru ma poate ajuta la partaj?
Va multumesc
1-Nu aveti posibilitatea sa achitati taxa conditionat de hotarare,daca este ,sau nu favorabila dvs.
2-Aveti obligatia sa achitati in modalitatea dispusa de catre instanta
3-Depinde din ce punct de vedere sa va ajute la partaj o contributie mai mica.Puteti dvs face dovada ca ati contribuit eventual si cu diferenta ,in fapt data de ex dar nedeclarata ?
Taxa de timbru se achita inainte de a intra in orice dezbatere, in sens contrar, cererea dvs va fi respinsa ca netimbrata. Deci, sub nicio forma nu se poate achita dupa pronuntarea sentintei.
Taxele priviind evaluarea bunurilor, onorariile de expert presupun, daca nu se achita in termen, veti fi decazuta din acea proba.
Stimata doamna!
1.Daca dvs. considerati ca ati avut o contributie la achizitionarea bunurilor comune de 60%,este normal sa platiti diferenta de 10% peste cota de 50%, de la care se porneste in orice partaj(mentionez ca in marea majoritate a cazurilor ,cotele sotilor la dobandirea lucrurilor sunt egale,sau cel putin asa considera instanta de judecata,pana la proba contrara).In situatia in care nu veti dovedi cu probe , ca ,cota care vi se cuvine dvs este de 60%, nu veti putea recupera acei bani.
Avocatul sotului dvs. a depus cerere reconventionala, aceasta reprezentand actiunea dumnealor,practic cererea dumnealor de judecata.Intr-un proces in care o parte(in speta dvs. sunteti reclamant, paratul, in speta sotul dvs.poate face cerere reconventionala si astfel dvs deveniti reclamant-parat si sotul dvs.parat-reclamant.
2.Probabil ca ati avut puncte de vedere diferite referitoare la valoarea bunurilor, motiv pt care s-a solicitat o expertiza de evaluare abunurilor, si este normal sa se suporte cheltuielile de ambele parti.Potrivit OUG nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar in materie civila , art. 8. - (1) Beneficiaza de ajutor public judiciar in formele prevazute la art. 6 persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 500 lei. In acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat.
(2) Daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.
3.Pensia alimentara nu are legatura cu partajul.Daca intre timp ati aflat si de alte venituri ale fostului sot puteti cere printr-o actiune separata majorarea pensiei alimentare.
1.Inainte de a se discuta orice probatoriu sunteti obligata sa timbrati cererea formulata,in cuantumul dispus de instanta.Neconformarea dvs.fata de aceasta dispozitie imperativa atrage ca sanctiune ,anularea actiunii/cererii ca netimbrata sau insuficient timbrata(daca a fost timbrata initial si mai trebuieste completata taxa de timbru)
2.Sunteti obligata sa achitati onorariile de expertiza in cuantumurile sau procentele dispuse de instanta,sub sanctiunea decaderii din proba.
3.Pensia de intretinere nu are legatura cu partajul.
In situatia invocata,dar in actiunea de pensie de intretinere,instanta solicita,prin adresa in mod oficial,veniturile nette realizate de parata in ultimele sase luni.
In situatia in care s-a pronuntat obligarea paratului la plata unei prestatii de intretinere si a fost avuta in vedere o suma mai mica decat cea realizata de acesta,in opinia dvs.,puteti formula actiune de majorare a pensiei de intretinere ,in care veniturile vor fi solicitate oficial prin adresa de catre instanta de judecata.
Care este procedura?
Nina1
Buna ziua,
Sunt in proces de partaj si am cateva nelamuriri in ceea ce priveste procedura achitarii taxei de timbru. Nu am venituri si vreau sa formulez ... (vezi toată discuția)