avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1985 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... ma intereseaza varsta la care ma pot pensiona.
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

ma intereseaza varsta la care ma pot pensiona.

Buna ziua,
Sunt nascuta in mai 1982.
in perioada 2000 - 2003 am facut studii superioare de scurta durata, la Politehnica, buget, studii la zi.
In perioada septembrie - decembrie 2003 am fost in somaj
Din ianuarie 2004 pana in prezent lucrez full time.
Din septembrie 2010 am certificat de handicap gradul 2.
Ma intereseaza la ce varsta ies la pensie si daca se tine cont de scoala sau de situatia de persoana cu handicap. Nu stiu cati ani voi mai putea sa lucrez full time pt ca problemele de sanatate sunt tot mai serioase. Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 7 Februarie 2018
Elissaa, utilizator
Cel mai recent răspuns: Elissaa , utilizator 08:04, 8 Februarie 2018
Varsta standard de pensionare 2045, luna mai. Studiile superioare sunt perioade asimilate si se iau in considereare la indeplinirea condiitiilor de varsta standard. Somajul se considera stagiu de cotizare. Certificatul de handicap nu se ia in considerare. Pentru a beneficia de pensie trebuie sa aveţi un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Pana in momentul de fata aveţi un stagiu de cotiare de 14 ani si 5 luni cu somaj cu tot. Mai vad acolo cuvantul “buget”. Probabil ca sunteti bugetara. Adica nu aveţi grupa de munca. Va sfatuiesc sa lucrati macar aceşti 15 ani. In momentul cand nu veti mai putea, veti trece la o pensie de invaliditate. Gradul acestuia va fi stabilit de o comisie de specialitate. Cand veti indeplini conditiile pentru pensie pentru limită de varsta veti fi trecuta din oficiu la aceasta. Trebuie sa fiti atenta atunci, ca daca pensie de invaliditate este mai mare decat pensie pentru limită de varsta, puteti opta pentru cea de invaliditate.
Va multumesc mult! Lucrez la privat, dar fac munca de birou, deci nu intru la grupa. Am sperat ca fiind persoana cu handicap, sa beneficiez de ceva scurtare . Deci pana implinesc 63 de ani, nu am sanse sa ies la pensie (exceptandu-o pe cea de invaliditate).
La 63 de ani voi avea lucrati 45 de ani, cu scoala si somaj. Mi se pare enorm.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Februarie 2018
Elissaa, utilizator
Daca "va tin balamalele" mai exista posibilitatea pensiei anticipate partial. Aceasta se face cu 5 ani mai devreme pensiei pentru limita de varsta, in mai 2040. Veti avea stagiu total de cotizare de 36 de ani si 8 luni. Peste 1 an fata de stagiu complet de cotizare obligatoriu (35 ani) Diminuarea va fi de 0,45% pentru fiecare luna. La 60 de luni va fi de 27% din cuantumul pensiei normale. Ce am vazut pe forum, unii spun ca pensia de invaliditate este mai avantajoasa. Depinde si de gradul de invaliditate si de cat ati cotizat pana ati ajunsa in aceasta situatie. Fortata de imprejurari probabil veti apela la aceasta din urma solutie. Eu zic sa va mentineti cel putin sanatatea pe care o aveti si zile de la Dumnezeu.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Februarie 2018
procesomanul, utilizator
Va multumesc pentru tot! M-ati lamurit nesperat de bine. Multa sanatate!!!!!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Varsta pensionare gaben59 gaben59 Buna ziua. ma numesc Gabriel Gorea nascut in februarie 1959,pensionar invaliditate gr II din anul 2007,gradul I din februarie 2013, handicap accentuat din ... (vezi toată discuția)
Noua limita de pensionare a persoanelor cu handicap accentuat (grad. ii) florina2769 florina2769 Am 43 de ani,15 ani lucrati si as dori sa stiu daca ma pot pensiona dupa noua lege data la sfarsitul anului 2012\\inceputul anului 2013.Nu stiu exact daca a ... (vezi toată discuția)
Pensionare daniela.rusu daniela.rusu Buna ziua, Sunt persoana cu handicap fizic accentuat, am certificat de handicap accentuat permanent. Vreau sa stiu cand ma pot pensiona, pensie normala. Sunt ... (vezi toată discuția)