Eu dețin o garsoniera pe numele meu achiziționata înainte de căsătoaria cu soțul meu. avem si un copil impreuna.
intrebarea mea este daca eu se intampla sa mor inaintea sotului cine mosteneste garoniera?
Ar avea si sotul dreptul la garsoniera sau o mosteneste in totalitate copilul?
ce ar trebui sa fac ca sotul sa nu aiba dreptul la garsoniera nici dupa moartea mea singurul mostenitor sa fie copilul?
Dar cu o conventie matrimoniala in care sa se precizeze ca dupa moartea mea copilul ramane cu garsoniera, s-ar rezolva mai sigur? sau as putea sa fac un testament prin care copilul mosteneste garsoniera in totalitate dupa ce eu mor?
Obiectul si scopul unei conventii matrimoniale nu este sa lasati dispozitii pentru cauza de moarte, ci este o conventie intre dvs si sot, privind bunurile pe care le veti dobandi fiecare in timpul casatoriei.
Deci raspunsul la prima intrebare este nu.
Cat priveste testamentul, dvs puteti sa il faceti, dar sotul este mostenitor rezervatar.
Adica legea ii acorda dreptul la o cota din masa succesorala, chiar impotriva vointei dvs, manifestata prin donatii sau testamente.
Rezerva succesorala a sotului ar fi de 1/8. Mai pe romaneste, orice act ati intocmi, nu trebuie incalcata aceasta rezerva succesorala a sotului. Altfel, daca dansul nu e de acord cu testamentul, poate solicita in instanta reductiunea.
Va rog un sfat
StanescuMihai
Buna ziua,
Detin un apartament cumparat inaintea casatoriei si sunt interesat sa il impart in mod egal 1/2, legal, cu sotia mea. Ma puteti sfatui va rog, ce ... (vezi toată discuția)
Succesiune
anonimiu
Suntem un cuplu la a doua casatorie fiecare, avand cate un copil major din prima casatorie.Ne-am casatorit in 2010. Eu aveam inainte de casatorie un ... (vezi toată discuția)