avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract de colaborare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract de colaborare

ce implica contractul de colaborare vis-a-vis de angajator? plateste impozit la stat?ce implica pentru patron faptul ca majoritatea angajatilor nu au nici contract de colaborare si nici carte de munca?
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 07:04, 21 Octombrie 2009
1. Plateste impozitul pe care il retine la sursa.
2. Amenzi usturatoare si nu numai.
Ca exemplu, un articol din Codul Muncii:
Art. 276. (1) Constituie contravenţie şi se sancţionează astfel următoarele fapte:
e) primirea la muncă a persoanelor fără încheierea unui contract individual de muncă, potrivit art. 16 alin. (1), cu amendă de la 1.500 lei la 2.000 lei pentru fiecare persoană identificată, fără a depăşi valoarea cumulată de 100.000 lei
va multumesc din suflet pentru informatiile pe care mi le-ati dat.ideea este ca sunt foarte debusolata in sensul ca nu stiu unde sa fac reclamatie.am intrat pe tot felul de forumuri si am inteles ca reclamatiile facute la ITM nu au avut ecou. ideea ca sunt multe persoane in aceasta situatie,ba mai mult daca salariatii doresc sa plece, patronul ori nu le da banii pe care au muncit ori ii obliga sa stea intr-un fel de preaviz de 15 zile dar nedandu-le toti banii ,asta in situatia in care nu exista niciun act semnat intre parti.incercand sa-i explic ca totusi tara noastra are un cod al muncii mi-a replicat ca dansul are propriu cod....
1-Eroare totala referitor la
reclamatiile facute la OTM nu au avut ecou
Inspectorii de la ITM abia asteapta confirmarea sesizarilor
2-Daca patronul tot sustine ca "are propriul cod ",pentru a va convinge ca totusi ITM,lucreaza si sanctioneaza abaterile de la lege,puteti sesiza aspectele mentionate ,chiar daca lipsesc formele legale de angajare.
Incercati contactarea si sensibilizarea cat mai multor persoane care se confrunta cu astfel de probleme in cadrul unitatii,realizati o singura sesizare asumata pe baza de semnatura pe care sa o depuneti la ITM
pentru ca nu aveti contracte de munca faceti reclamatie la ITM

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz???? karla_adz karla_adz buna ziua ! am si eu o problema... sunt studenta si m-am angajat la o firma \'la negru\' din luna oct a.c. pana in nov. a.c., nu am inchieat niciun fel de ... (vezi toată discuția)
O societate angajeaza persoane fara contract bady bady are cel putin 10 angajati fara carte de munca pune noii angajati sa semneze contr.individual de munca in alb si nu se inmaneaza un exemplar catre angajat cu ... (vezi toată discuția)
Munca la negru - penalitati dancosma dancosma Buna seara! Imi poate spune cineva daca exista penalitati pentru munca la negru pentru angajator si/sau angajat? Daca exista, care sunt legile care ... (vezi toată discuția)