Buna ziua,
va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns la cazul pe care o sa vi-l relatez mai jos:
am o prietena care este singura si a lasat casa fiicei unui preot printr-un Contract de intretinere. a lasat dreptul de nuda proprietate asupra apart pe care il are. Casa va intra in posesia fiicei preotului la moartea prietenei mele. Obligatia lor consta in asigurarea hranei si a menajului, ingrijirile si cheltuielile necesare in caz de boala precum si cele de inmormantare. Numai ca, ce sa vezi, dupa ce au facut actele au inceput neplacerile , intr-un cuvant nu isi fac datoria asa cum scrie in contract, nu ii platesc decat intretinerea restul ramanand tot in sarcina prietenei mele. Nemultumita fiind , vrea sa rezilieze contractul facut dar nu stie exact unde sa se adreseze. In contract scrie ca in situatia in care nu-si respecta obligatia de intretinere stipulata in contract, prietena mea poata sa ceara rezolutionarea contractului, fara ca fiica preotului sa aiba dreptul de a obtine restituirea contraprestatiilor privind intretinerea deja executata; mai scrie in ctr ca fiica acestuia nu se poate libera de obligatia de intretinere oferind restiuirea apart si renuntand la restituirea contraprestatiilor fiind tinuta de prestarea obligatiei de intretinere pana la decesul prietenei mele, oricat de impovaratoare va deveni acesta.
In final, va rog frumos sa imi spuneti cum poate prietena mea sa strice acest Contract si sa reintre in posesia apartamentului, intr-un cuvant sa scape de acesti impostori si daca trebuie sa le restituie ceva din bani. Se poate rezilia la Notariat sau trebuie sa ii actioneze in instanta?
Va multumesc anticipat si asteptam cu nerabdare un raspuns de la dumneavoastra!
O zi buna!!!
Atunci când comportamentul celeilalte părţi face imposibilă executarea contractului în condiţii conforme bunelor moravuri, precum şi atunci când se întemeiază pe neexecutarea fără justificare a obligaţiei de întreţinere, cel interesat poate cere rezolutiunea contractului.
In ambele cazuri, rezoluţiunea nu poate fi pronunţată decât de instanţă.
În cazul în care rezoluţiunea se pronunţă pentru unul dintre motivele enuntate mai sus, debitorul în culpă nu poate obţine restituirea prestaţiilor de întreţinere deja executate.