avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recunoașterea copilului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recunoașterea copilului

Am născut în 2014 in Romania , concubinul de naționalitate siriană nu a putut veni in Romania din cauza vizei, al meu băiat nu e recunoscut de tata și aici în cipru nu putem face nimic deoarece băiatul e născut în România , intenționăm anul acesta sa venim in Romania sa recunoască copilul și să-i de-a numele lui , de ce acte avem nevoie? Care e procedura?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 03:56, 10 Februarie 2018
Actiune de recunoaștere paternitate. Se poate cere judecarea in lipsa ,si-și alege domiciliul pt.comunicarea actelor de proceduea la dvs.,în tara.O sa mergeți doar dvs.la proces.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu e nevoie de o acțiune dacă tatăl vrea să-l recunoască pe copil. E nevoie de un instrument de scris. Sau dacă n-aveți vi-l împrumută notarul :).
Recunoasterea se face printr-o declarație: la notar sau la starea civilă.
De ce acte am nevoie in condițiile in care el este de naționalitate siriană?

Nicoleta Cristina Romascanu a scris:

Nu e nevoie de o acțiune dacă tatăl vrea să-l recunoască pe copil. E nevoie de un instrument de scris. Sau dacă n-aveți vi-l împrumută notarul :).
Recunoasterea se face printr-o declarație: la notar sau la starea civilă.

1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Un act de identitate al tatălui (cel care face declarația de recunoaștere).
Pașaportul.
Și va fi necesară o traducere legalizată a filei care conține datele de identificare (intrucât nu sunt scrise prin utilizarea alfabetului latin).

Pe scurt: ar trebui ca funcționarul să înțeleagă cum îl cheamă pe cel ce scrie declarația de recunoaștere ... și cam atât. (numele tatălui va fi trecut la rubrica tată din actul de naștere al copilului - și se va elibera un nou certificat de naștere al copilului).

Totuși, pentru a fi sigură că nu vi se cere vreun chintal de acte, căutati pe site-ul primariei de la locul nașterii copilul - cea scrisă pe certificatul de naștere al copilului (dacă e o primarie mare, are date pe site, dacă e una mai mititică aveți sanse să vă răspundă la telefoane).

Art. 416. Cod civil
(1) Recunoaşterea poate fi făcută prin declaraţie la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor, prin înscris autentic sau prin testament.
(2) Dacă recunoaşterea este făcută prin înscris autentic, o copie a acestuia este trimisă din oficiu serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor competent, pentru a se face menţiunea corespunzătoare în registrele de stare civilă.
(3) Recunoaşterea, chiar dacă a fost făcută prin testament, este irevocabilă.

Art. 450. - (1) Copilul din afara căsătoriei ia numele de familie al aceluia dintre părinţi faţă de care filiaţia a fost mai întâi stabilită.
(2) În cazul în care filiaţia a fost stabilită ulterior şi faţă de celălalt părinte, copilul, prin acordul părinţilor, poate lua numele de familie al părintelui faţă de care şi-a stabilit filiaţia ulterior sau numele reunite ale acestora. Noul nume de familie al copilului se declară de către părinţi, împreună, la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor la care a fost înregistrată naşterea. În lipsa acordului părinţilor se aplică dispoziţiile art. 449 alin. (3).

Art. 449
(3) În lipsa acordului părinţilor, instanţa de tutelă hotărăşte şi comunică de îndată hotărârea rămasă definitivă la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor unde a fost înregistrată naşterea.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Februarie 2018
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrarea nou nascutului miruna12345 miruna12345 buna am si o intrebare.voi naste peste 3 saptamani,iar tatal copilului nu va putea sa ajunga in tara,lucrand in afara tarii.ce demersuri sau acte sunt ... (vezi toată discuția)
Recunoastere paternitate kiada kiada Buna ziua, Eu si cu partenerul meu ne confruntam cu o situatie mai delicata. Am ramas insarcinata si trebuie sa nasc la sfarsitul lui august, in ianuarie, ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea copilului in caz de divort andreealavinia2008 andreealavinia2008 Buna ziua, am divortat acum 2 ani,dupa un timp m-am impacat cu fostul sot si vom avea un copil impreuna care se va naste in iunie,noi suntem in continuare ... (vezi toată discuția)