avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Incasare facturi din urma, in perioada de crestere ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Incasare facturi din urma, in perioada de crestere copil

Stimati colegi avocati,

Va rog sa ma ajutati cu o opinie la o problema personala. Facturile neincasate si emise pana in intrarea in concediu de crestere copil (prestarea serviciilor de avocat efectuandu-se tot inainte de concediu), pot fi incasate in perioada de concediu, fara a fi considerate venituri impozabile pentru care sa se suspende plata indemnizatiei?
Art. aplicabil este art.16 din OUG 111/2010 actualizat:
(2) Dreptul la indemnizațiile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 și art. 9 alin. (4) și (5) se suspendă începând cu ziua următoare celei în care:
i) beneficiarul realizează venituri supuse impozitului și copilul nu a împlinit vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
(3) Prin excepție de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizației pentru creșterea copilului nu se suspendă în cazul în care persoana îndreptățită se află în una sau mai multe dintre următoarele situații:
a) primește diverse sume în baza legii, a contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, acordate în perioada concediului pentru creșterea copilului, altele decât cele rezultate din desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu;
c) realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu, al căror nivel nu depășește de trei ori cuantumul minim al indemnizației stabilit la art. 2 alin. (2).


Cum interpretati alin. (3) lit. a)? Se incadreaza aceste facturi restante din activitati independente la "venituri in baza legii" sau trebuia ca norma sa specifice "precum si orice alte venituri"?
As avea nevoie de opinii, mai ales din partea celor care au avut astfel de situatii. Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Vineri, 9 Februarie 2018
Laura-Valentina Magori-Craiovan, Avocat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:25, 9 Februarie 2018
Situatia nu se incadreaza in textul de lege.... intrucat desfasurarea efectivă a unei activități a avut loc in afara perioadei de concediu.

Prin urmare, consider ca nu va sunt incidente prevederile art.16 alin.3 din OUG 111/2010.

Insa pentru o opinie pertinenta adresati-va ANPIS.
Ultima modificare: Vineri, 9 Februarie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot lucra daca iau indemnizatie crestere copil? Aura24 Aura24 Buna seara . Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: sotul meu a intrat in concediu de crestere copil 2 ani, deoarece eu nu aveam dreptul. El lucreaza la ... (vezi toată discuția)
In concediul de crestere copil se pot obtine venituri fara a fi suspendata indemnizatia? valineli valineli buna ziua, anul trecut ati publicat un articol referitor la acordarea indemnizatiei de crestere copil - modalitati de calcul, conditii, acte necesare. de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil la pfa antel antel Buna ziua, As dori sa stiu daca exista posibilitatea ca PFA-ul meu sa ramana activ atata timp cat sunt in concediul de crestere a copilului. Eu lucrez in ... (vezi toată discuția)