Operatorii de telefonie mobilă pot avea dreptul să ceară despăgubiri de la clienţi, însă doar în măsura în care există, cu adevărat, un prejudiciu produs de incetarea anticipata a contractului.
Este justificata o despăgubire în sarcina clientului de telefonie mobilă numai în situaţia în care operatorul de telefonie mobilă sufera un prejudiciu ca urmare a rezilierii anticipate din partea clientului, respectiv în situaţia în care acesta a obţinut beneficii de la operatorul economic in considerarea duratei relaţiei contractuale, ca de exemplu: reduceri la achiziţionarea aparatelor telefonice, reduceri ale abonamentelor lunare, bonusuri samd. Despagubirea se calculeaza la contravaloarea beneficiului primit, in mod proportional cu perioada ramasa pana la finalul duratei contractuale.
IN CAZUL IN CARE NU ATI PRIMIT BENEFICII DE LA OPERATOR, TAXA DE REZILIERE IMPUSA DE OPERATORII DE TELEFONIE MOBILA NU ESTE LEGALA. Formulati plangere la ANPC si actionati in instanta operatorul care va refuza im mod abuziv cererea sau care va impune taxa sau orice sume cu orice titlu pentru rezilierea contractului.
Recent, TELEKOM a fost obligata de instanta judecatoreasca sa elimine taxa de reziliere si sa modifice toate contractele in curs de executare si contractele model ce urmeaza a fi incheiate pe viitor. Gasiti informatii extinse in link-urile de mai jos.
Astfel, in conformitate cu Sentința civilă nr. 785/05.02.2016 din dosarul nr. 3273/2/2015, Tribunalul București a pronunțat următoarea soluție:
”Admite în parte cererea. Constată caracterul abuziv al clauzei inserate la pct. 3 din contractul încheiat de pârâtă cu clientul Dan Eremia conform ofertei din 16.01.2014, în sensul că despăgubirile pentru încetarea contractului privind pachetul de servicii din culpa sau la iniţiativa clientului înainte de expirarea perioadei minime sunt în cuantum de: 223,2 euro cu TVA (mai mult de 18 luni rămase până la expirarea perioadei minime), de 167,4 euro cu TVA (între 13 şi 18 luni rămase până la expirarea perioadei minime), 111,6 euro cu TVA (între 7 şi 12 luni rămase până la expirarea perioadei minime), respectiv 55,8 euro cu TVA (mai puţin de 6 luni rămase până la expirarea perioadei minime). Menţine procesul verbal nr. 0654827/1295/08.05.2014 în ceea ce priveşte constatarea caracterului abuziv al clauzei menţionate mai sus. Aplică pârâtei sancţiunea amenzii contravenţionale în cuantum de 200 lei pentru încălcarea prevederilor art. 1 alin. 3 din Legea nr. 193/2000. Obligă pârâta să modifice toate contractele de adeziune în curs de executare, precum şi să elimine clauza abuzivă din contractele preformulate de acelaşi tip, destinate a fi utilizate în cadrul activităţii profesionale".
[ link extern ]
www.avocatnet.ro/articol_431...
Pentru a obtine o opinie legala intemeiata va rog sa solicitati o consultatie juridica in care sa fie analizat contractul si celelalte documente si informatii ale cazului.