avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1059 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie cu CIM pe perioada determinata?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie cu CIM pe perioada determinata?

Fiul meu lucreaza la o firma de distributie produse cosmetice si are contract de munca pe perioada determinata de 1 an. Acum doreste sa-si dea demisia pentru ca a gasit un alt loc de munca mai bun. Contractul nu s-a finalizat el lucrind pina acum cca.6 luni. La inaintarea demisiei cu un preaviz de 15 zile patronul a spus ca nu i-o APROBA ceea ce a si facut, adica a scris pe demisie sa nu este de acord, a semnat si a stampilat demisia.
Intrebare: Fiul meu, la data incheierii preavizului poate sa nu se mai prezinte la serviciu fara nici o explicatie? In cazul unui contract pe perioada determinata, angajatul nu poate sa-si dea demisia pina la finalizarea contractului?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: alimor , utilizator 10:24, 20 Februarie 2006
Codul Muncii spune:

SECTIUNEA a 8-a
Demisia
Art. 79. - (1) Prin demisie se întelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificarescrisa, comunica angajatorului încetarea contractului individual de munca, dupa împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a înregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prinorice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti în contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut în contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristicepentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupafunctii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa îsi produca toate efectele.
(6) În situatia în care în perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul depreaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca înceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data
renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu îsi îndeplineste obligatiile asumate princontractul individual de munca.

deci cititi cu multa atentie ce scrie in CIM la capitolul Incetarea contractului si la cap. ref. la durata preavizului inclusiv conditiile de acordare! nu va lasati intimidati de o stampila!
Ultima modificare: Duminică, 19 Februarie 2006
ELENA VASILE, Consilier juridic
Prin incheierea unui contract pe durata determinata, persoana in cauza s-a angajat sa presteze o anumita activitate pe o perioada de timp exact stabilita. Daca demisioneaza inainte de expirarea termenului contractului poate raspunde pentru denuntarea contractului de munca din motive netemeinice.
este o opinie unanim acceptata in doctrina

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie la zi Sanziana2017 Sanziana2017 Buna ziua. Ajutati-ma,va rog cu o informatie.Lucrez la o firma nordica pe o functie de Sef Serviciu Administrativ(Sef de tura) de 1 an jumatate,doresc sa-mi ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz argox argox buna ziua, sunt angajat cu cmi pe durata determinata si am anuntat sapt.trecuta ca vreau sa-mi dau demisia. Mi-au spus ca sunt obligat sa raman inca 15 zile, ... (vezi toată discuția)
Se poate demisiona in cazul unui cim pe perioada determinata? roxanad29 roxanad29 Buna ziua! Am un contract de munca pe perioada determinata: 3 luni de zile.Acesta incheindu-se pe data de 23 a lunii februarie. Pot sa imi depun demisia ... (vezi toată discuția)