avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Termene de plata a amenzilor.
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Termene de plata a amenzilor.

Nu stiu daca am incadrat bine intrebarea in acest domeniu dar nu am gasit altul mai potrivit.
Speta: O societate este amendata de garda financiara cu proces verbal de contraventie intr-o zi de simbata, la orele 13,00.
Se specifica in procesul verbal ca poate plati 1/2 din minimul amenzii in termen de 48 ore.
Nefiind nici o zi de sarbatoare, cind credeti ca expira termenul de plata de 48 ore??
Exista acest caz in realitate, societatea a platit 1/2 din minimul amenzii in prima zi de marti si a obtinut si hotarire judecatoreasca precum ca a fost achitata in termen.
Diferenta care ar mai fi de platit, daca nu ar fi achitata in termen este de 80.000 lei noi.
Daca hotarirea judecatoreasca nu este corecta, dar nici nu a fost contestata in termen de cei ce urmaresc incasarea amenzii, trebuie pusa in aplicare sau se mai poate contesta pe undeva????
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 15:35, 21 Octombrie 2009
1-Plata in termenul legal prevazut va exonereaza de alte probleme
2-Daca a platit in termen legal fractiunea legal prevazuta ,de unde sustineti obligativitatea achitarii si diferentei?
3-Daca hotararea judecatoreasca a dat castig de cauza unitatii sanctionate,unde apreciati dvs ca aceasta nu este corecta ?
Daca aveti cunostiinta ca hotararea instantei contine erori de ce nu ati contestat in termen legal ?
Dupa expirarea termenului legal de contestatie,orice eventuala actiune de contestatie,va fi respinsa ca si tardiv formulata.
Am inteles raspunsul pentru a doua intrebare, respectiv tardivitatea oricarei alte actiuni, dar prima intrebare era daca a fost achitata in termen, fiind achitata in prima zi de marti, iar termenul fiind de 48 ore, facind abstractie de hotarirea judecatoreasca, pe care o consider incorecta din urmatoarele motive:
Eu consider ca termenul de 48 ore incepe de duminica ora 0,00 si expira luni la orele 24 ( sau marti la ora 0,00)
Amenda a fost achitata in cursul zilei de marti, deci dupa expirarea celor 48 ore.
De fapt prima intrebare era cind considerati ca expira termenul de 48 ore.
Nu am vrut sa supar pe nimeni spunind ca o hotarire judecatoreasca nu este corecta ci pur si simplu asa s-a intimplat si asa consider.
Am facut cit mai multe mentiuni pentru ca sint implicatii mari in acest caz, reclamatii la DNA pentru abuz in serviciu, cereri de stergere debit, solicitari certificate fiscale, etc.
Legal se considera termenul in care se poate achita contarventia,respectiv zilele lucratoare.Dupa cum ati precizat ca PV a fost incheiat sambata ,duminica nu poate fi achitata sanctiunea ,astfel ca legal ,termenul de 48 ore este reprzentata de ziua de luni+marti.
Nu va legati strict de ora si minutul incheierii PV,pentru ca normele in vigoare nu vizeaza astfel de aspecte .
Daca apreciati ca hotararea judecatoreasca este neintemeiata si eventual nelegala de ce nu ati contestat-o in termen legal?
Daca apreciati ca hotararea judecatoreasca va prejudiciaza,aveti dreptul sa dispuneti cai de atac.
Contactati avocat care ,in baza documentelor pe care le detineti,coroborat cu motivatia instantei,eventual poate evidentia cai de atac in favoarea dvs.
Am citit de citeva ori prevederile referitoare la termen si esenta ar fi urmatoare:
-termenul de 48 ore incepe de la miezul noptii zilei urmatoare aplicarii amenzii.
-nu se face referire niciunde ca, daca ziua aplicarii amenzii , sau urmatoarea, este nelucratoare, aceasta nu se ia in calcul.
- singura precizare privind zilele nelucratoare se refera la expirarea termenului si anume daca expira in zi nelucratoare, se prelungeste termenul pina in prima zi lucratoare.
S-a ajuns sa se puna intrebarea si care ar fi miezul noptii din ziua urmatoare.
Ziua urmatoare fiind duminica, unii sustin ca miezul noptii zilei de duminica ar fi
duminica ora 0,00( sau simbata ora 24,00), altii ca ar fi duminica ora 24,00( sau luni ora 0,00.), ceea ce schimba cu totul datele problemei.
De aceea am solicitat o parere privind expirarea termenului de 48 ore.
svaiter a scris:

Daca hotarirea judecatoreasca nu este corecta, dar nici nu a fost contestata in termen de cei ce urmaresc incasarea amenzii, trebuie pusa in aplicare sau se mai poate contesta pe undeva????


Daca hotararea judecatoreasca nu este corecta, dar a ramas definitiva si irevocabila inseamna ca se aplica asa cum este.
Deci, nu mai este nevoie sa platiti jumatate din amenda.

Alte discuții în legătură

Termen plata amenda p.j. 48 ore gabriel_gavrila gabriel_gavrila buna ziua! am si eu o nelamurire: am primit o amenda (3.000 lei) in urma unui control ITM. pe procesul verbal de control este trecut lizibil data si ora ... (vezi toată discuția)
Calculul unui termen stabilit pe ore sabinna sabinna OUG nr.54/2010 de modificare si a Codului Fiscal stabileste un termen de 48 de ore de la intrarea in vigoare a OUG, dupa care, se interzice deplasarea ... (vezi toată discuția)
Amenda de circulatie luata vinerea lenu_ro lenu_ro salut! va supun atentie urmatorul caz: intr-o zi de vineri am luat o amenda de circulatie. plata ei am facut-o martea urmatoare, cand am socotit eu ca inca ... (vezi toată discuția)