avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1037 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Poate fi executat silit un imobil asupra căruia ...
Discuție deschisă în Executare silită

Poate fi executat silit un imobil asupra căruia există un sechestru asigurător pus de procuror?

Buna ziua!
Am urmatoarea situatie: asupra fratelui meu a inceput o urmarire penala inca de acum 3 ani, iar asupra imobilului in care locuieste momentan s-a impus masura sechestrului asiguratoriu prin ordonanta, inca de acum 3 ani, ulterior fiind notata masura sechestrului penal si in CF-ul imobilului.
Procesul pe fond nu a pornit inca, iar expertiza contabila asupra prejudiciului inca nu a iesit.
Asupra imobilului in cauza exista si o ipoteca de rang 1 in favoarea bancii de la care a luat creditul necesar cumpararii imobilului, cu mult timp inainte de urmarirea penala. De la momentul aplicarii sechestrului, nu s-au mai platit ratele la banca, prin urmare, banca a pornit procedura executarii silite prin executor judecatoresc.
In acest moment, pentru imobil, un potential cumparator a platit avansul de 10% si a castigat licitatia de adjudecare, la o valoare de 75% din evaluarea initiala efectuata de banca la momentul inceperii executarii silite.
INTREBARI:
1) este legal ca executorul a continuat procedura executarii silite in ciuda sechestrului asigurator si a notificarilor primite de la procurorul de caz?
2) in acest moment al achitarii avansului de 10% de catre potentialul cumparator, se poate efectua vreun demers, gen contestatie pe tema prezervarii imobilului ca urmare a sechestrului penal?
3)fratele meu a dorit intial, cand a inceput urmarirea penala, ne mai avand resurse financiare, sa se foloseasca de "legea darii in plata" in relatia cu banca, dar nu a putut datorita sechestrului penal impus. Cat de mult cantareste acest l;ucru la o eventuala contestatie la o instanta, in acest moment al executarii?
4) in caz ca, cumparatorul achita restul de suma si se continua executarea in ciuda vreunei contestatii ale fratelui meu, in ce perioada de timp trebuie sa evacueze imobilul ?
5) noul proprietar va putea radia sarcina din CF a sechestrului penal si in ce conditii?

Multumesc!

P.S. procurorul de caz nu doreste sa mai intreprinda vreun demers in acest caz
Ultima modificare: Joi, 15 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: radu101979 , utilizator 22:58, 24 Martie 2018
Buna ziua!
Am rugamintea ca la intrebarile mele formulate mai sus sa intervina vreun consultant pe tema aceasta a .... "penalului vs. civil"!
Multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Consultantii ii gasiti accesand butonul Consultanti, puteti alege unul si purta o discutie in privat (aici sunteti pe sectiunea de Forum care este guvernata de un Regulament, pe care probabil nu l-ati citit).
Cat priveste intrebarea dvs, legea nu este foarte specifica in aceste cazuri. In mod normal executarea silita se face conform dispozitiilor comune din codul de procedura civila, adica executorul judecatoresc a procedat corect pe o anumita interpretare a legii. Pe de alta parte conform principiului penalul tine in loc civilul, dar si in baza unor norme specifice din codul de procedura penala, existenta sechestrului penal tine pe loc executarea silita aceasta neputand avea loc pana nu se rezolva motivul pentru care a fost instituit. In realitate, practica judiciara difera de la o curte la alta. Un lucru este cert, si anume executorul judecatoresc care a scos la licitatie imobilul sechestrat prin procedura penala a dat dovada de mult mult curaj. Pentru a se raspunde la restul intrebarilor adresate de dvs ar trebui vazut dosarul in concret, deci va puteti adresa cu incredere unui avocat.
Va multumesc pentru raspuns!
Buna seara, cum banca are înscrisă ipoteca înainte de sechestrul asigurator, banca poate executa imobilul. Din valoarea încasată isi recuperează banca prejudiciul, diferența rămâne blocată pana la finalizarea procesului penal.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu-i chiar asa de simplu cum ar reiesi din lecturarea la prima vedere a codului de procedura civila, v-am spus, practica judiciara difera de la o curte la alta, si au fost situatii de acest gen care au atras un dosar penal pe numele executorului judecatoresc (dar si situatii cu solutii contrare).
(pe siteul INMului gasiti explicatii mai aprofundate in acest sens)

Alte discuții în legătură

Apartament cumparat de la executor - surpriza cu sechestru procuratura AlinCornea AlinCornea Ajutati-ma va rog , Povestea mea. Am cumparat in anul 2010 un apartament la licitatie executor , apartament care era ipotecat la banca in 2006 - ( am uitat ... (vezi toată discuția)
Experienta mea cu cumpararea de imobile aflate in executari silite, si cand oare vor inceta sa reprezinte practic un camp minat si foarte riscant? vioricaw vioricaw In ultimii 2 ani am participat la mai multe licitatii publice pentru apartamente scoase la vanzare in urma unor executari silite realizate de executori ... (vezi toată discuția)
Actiune in rectificarea notarii??? grozavu grozavu Am o situatie mai neobisnuita: - in 2004 se cumpara un imobil (apartament) liber de sarcini, prin act de adjudecare (vanzare silita). Fostul proprietar a fost ... (vezi toată discuția)