In urma cu un an am apelat la o firma de leasing si am "reusit " sa iau pe propria firma un autocamion. Datorita caderii pietii transporturilor activitatea firmei s-a blocat. Am contacta firma de leasing cu rugamintea de a returna camionul. Mentionez ca la acea data nu aveam restante la plata ratelor.
Firma de leasing a refuzat primirea camionului motivand ca potrivit contractului bunul finantat nu poate fi returnat.
Atunci am comis o mare greseala in sensul ca am cesionat bunul unei alte SC care se obliga sa preia contractul si sa achite ratele. Cesiunea a vut loc in cadrul unui birou de avocatura. Respectiva firma a semnat contractul a primit bunul (camionul) si a disparut pur si simplu fara sa mai plateasca nici macar un leu.
In aceste conditii m-am adresat DIICOT cu plangere penala dar lucrurile stagneaza.
Intre timp firma de leasing a deschis procedura de executare silita (poprire) si ma ameninta ca imi face plangere penala pentru folosinta fara drept a camionului.
Este posibil sa fiu actionata potrivit legii penale? In ce conditii? Care ar putea fi articolele de lege incalcate? Cum ar trebui sa procedez ca sa ma apar?
Este vorba despre un contract de comodat in care se specifica "SC X da spre folosinta cu titlu gratuit catre SC Y" cu obligatia pentru SC Y de a achita toate cheltuielile de intretinere, impozite, asigurari si ratele din contractul de leasing.
Dat fiind faptul, ca orice contract produce efecte numai inter partes (contractul este legea partilor), iar societatea de leasing nu este o parte a contractului Dvs. de comodat, pentru societatea respectiva de leasing Dvs. nu platiti ratele si folositi camionul in mod ilegal -- presupun ca fapta poate fi incadrata ca furt si/sau inselaciune,
DAR
cu privire la ratele de plata puteti sa chemati in garantie societatea cu care ati incheiat contractul de comodat, pentru ca el are obligatia de a plati ratele. In aceste conditii "scurtcircuitati" procesul de recuperare a datoriilor de catre firma de leasing.
Va propun sa discutati cu un avocat despre aceasta problema, iar dupa chemarea in garantie a partenerului Dvs. contractual puteti sa va adresati direct sau prin avocatul Dvs. societatii de leasing pentru a gasi o solutie cu privire la latura penala a spetei.
Faptul ca nu ati incunostintat firma de leasing si ca nu ati avut nici acordul acesteia de a incheia un astfel de contract, cu o terta persoana,indrituieste firma de leasing sa ia astfel de masuri,urmand ca dvs. sa va dezdaunati de la persoana cu care ati incheiat contractul de comodat.