As dori sa achizitionez un imobil care momentan nu are CF scos. Imobilul este detinut momentan de o persoana care l-a platit integral constructorului si a incheiat cu acesta un antecontract. Persoana respectiva ar dori sa mi-l cedeze mie pentru un avans, iar restul sumei urmand sa se achite in momentul in care iese CF-ul.
M-am interesat la un notar si mi s-a spus ca din punct de vedere legal el imi poate ceda imobilul doar in cazul in care ii achit toata suma integral, avand in vedere ca el a facut asta.
Este adevarat? Nu exista nici un fel de modalitate prin care acesta sa mi-l promita mie in schimbul unui avans? Ce ma sfatuiti sa fac?
Eu zic ca nu exista niciun impediment spre a cumpara drepturile din antecontract, chiar cu plata asa cum ati specificat. Va dat un temei legal notarul ?
Nu, mi-a spus doar ca din ce stie dansul nu se poate decat daca achit integral suma care e trecuta in antecontractul respectiv....Asta doresc sa aflu, daca e adevarat sau se poate si cu avans mai mic.
Se poate si fara avans, evident. Fiecare promite in ce conditii doreste el, fara conditionare de promitentul anterior. Totusi, aveti grija ca exista cateva conditionari ale actului pe care il incheiati de actul anterior si trebuie sa specificati cine isi asuma riscurile acestuia.
Antecontractul de vanzare-cumparare, mai exact promisiunea de vanzare-cumparare, nu constituie titlu de proprietate. Prin acest contract, vanzatorul nu a transferat dreptul de proprietate cumparatorului, ci numai s-a obligat sa-l transfere la o dată ulterioară, urmând sa incheie contractul de vanzare-cumparare. Numai din acel moment, se poate vorbi de transferul dreptului de proprietate catre cumparator. Nefiind titularul dreptului de proprietate, nu poate instraina un bun ce nu-i apartine.
Desigur, poate avea loc o cesiune, insa trebuie sa va ganditi la urmari si la toate actele si demersurile, eventual problemele pe care le veti intampina. Acest imobil nu este inscris in cartea funciara, iar cel care cesioneaza detine numai posesia, nu si proprietatea bunului.
O alta varianta ar fi aceea de a incheia un ante-contract prin care acesta se obliga fata de dvs ca, dupa inchierea contractului de vanzare-cumpare cu vanzatorul si dupa inscrierea lui in cartea funciara, sa va instraineze acest imobil, stabilindu-se un termen pana la care se obliga sa finalizeze aceste demersuri.