avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cesiune antecontract imobil încă neîntabulat, dar ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cesiune antecontract imobil încă neîntabulat, dar achitat integral. Se poate face asta plătindu-se doar un avans înainte de înscrierea în CF?

Buna ziua,

As dori sa achizitionez un imobil care momentan nu are CF scos. Imobilul este detinut momentan de o persoana care l-a platit integral constructorului si a incheiat cu acesta un antecontract. Persoana respectiva ar dori sa mi-l cedeze mie pentru un avans, iar restul sumei urmand sa se achite in momentul in care iese CF-ul.

M-am interesat la un notar si mi s-a spus ca din punct de vedere legal el imi poate ceda imobilul doar in cazul in care ii achit toata suma integral, avand in vedere ca el a facut asta.

Este adevarat? Nu exista nici un fel de modalitate prin care acesta sa mi-l promita mie in schimbul unui avans? Ce ma sfatuiti sa fac?

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 12 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: MARIA VIZITIU , Avocat 10:25, 14 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu zic ca nu exista niciun impediment spre a cumpara drepturile din antecontract, chiar cu plata asa cum ati specificat. Va dat un temei legal notarul ?
Nu, mi-a spus doar ca din ce stie dansul nu se poate decat daca achit integral suma care e trecuta in antecontractul respectiv....Asta doresc sa aflu, daca e adevarat sau se poate si cu avans mai mic.

Multumesc!
Se poate si fara avans, evident. Fiecare promite in ce conditii doreste el, fara conditionare de promitentul anterior. Totusi, aveti grija ca exista cateva conditionari ale actului pe care il incheiati de actul anterior si trebuie sa specificati cine isi asuma riscurile acestuia.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Antecontractul de vanzare-cumparare, mai exact promisiunea de vanzare-cumparare, nu constituie titlu de proprietate. Prin acest contract, vanzatorul nu a transferat dreptul de proprietate cumparatorului, ci numai s-a obligat sa-l transfere la o dată ulterioară, urmând sa incheie contractul de vanzare-cumparare. Numai din acel moment, se poate vorbi de transferul dreptului de proprietate catre cumparator. Nefiind titularul dreptului de proprietate, nu poate instraina un bun ce nu-i apartine.
Desigur, poate avea loc o cesiune, insa trebuie sa va ganditi la urmari si la toate actele si demersurile, eventual problemele pe care le veti intampina. Acest imobil nu este inscris in cartea funciara, iar cel care cesioneaza detine numai posesia, nu si proprietatea bunului.
O alta varianta ar fi aceea de a incheia un ante-contract prin care acesta se obliga fata de dvs ca, dupa inchierea contractului de vanzare-cumpare cu vanzatorul si dupa inscrierea lui in cartea funciara, sa va instraineze acest imobil, stabilindu-se un termen pana la care se obliga sa finalizeze aceste demersuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventie (precontract de vanzare-cumparare) broasca maria broasca maria in octombrie am incheiat um precontract de vanzare-cumparare achitand 25% din suma totala,urmand ca in termen de un an sa achit diferenta si sa perfectam ... (vezi toată discuția)
Atestare antecontract vanzare teren agricol virgil72 virgil72 Pana acum nu am atestat antecontracte ce privesc transmiterea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole, insa, avand in vedere ca este vorba doar de ... (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare-cumparare fara conditii impuse cumparatorului mirea mirea Am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare unde conditiile impuse pentru vanzator erau: in cazul in care perfectarea contractului de vanzare cumparare ... (vezi toată discuția)