Buna seara as vrea sa va intreb intr.un proces cand cealalta parte nu se prezintă avocatul din oficiu pus de tribunal , cine trebuie sa il plateasca ?Va multumesc anticipat!
Buna seara, va multumesc pentru raspuns ,incerc sa explic situația mea am dat in judecata fostul soț pentru custodia copilului care după divorț eu fiind plecată din țară a fost încredințat la el , de 6 ani am luat copilul cu mine pe fiecare an mergem in tara si cu acordul lui prin procura la notariat puteam merge cu copilul oriunde .Anul trecut copilul a împlinit 14 ani trebuia sa ii facem buletin dar fostul soț nu a mai venit în țară nu se intereseaza absolut deloc de copil eu l.am dat in judecata el nu s.a prezentat și avocatul meu imi comunica zilele astea ca trebuie sa plătesc și avocatul lui din oficiu pus de tribunal caci asa a hotărât judecători. Dar nu este normal eu la ce am pic avocat sa ma judec cu alt avocat pe banii mei ? Ă mi s.a spus că dacă nu plătesc avocatul lui di oficiu imi suspenda cauza ! Este normal asa ceva ?Va multumesc pt răspunsuri!
Imi cer scuze in mesajele precedente am gresit nu se numeste avocat din oficiu se numeste avocat curator pentru ca este proces civil , care in final înseamnă același lucru sau cel putin eu asa inteleg .
Dispozitia instantei de numire a unui curator special dintre avocatii baroului pentru reprezentarea intereselor paratului se intemeiaza pe disp. art.167 al.3 raportat la disp.art art.58 al.3 si 4 din c.proc.civ.
In ceea ce priveste plata remuneratiei acestuia , instanta poate dispune ca aceasta sa fie avansata de reclamant in conditiile art.48 al.2 din Oug 80/2013 privind taxele judiciare de timbru atunci cand apreciaza ca aceasta masura este in interesul continuarii procesului, urmand ca aceasta suma sa fie inclusa in cheltuielile de judecata carevor fi puse la final in sarcina partii care pierde procesul.
Aveti mai jos dispozitiile legale de care am facut vorbire:
Art. 167 c.proc.civ.
Citarea prin publicitate
....................................................
(3) Odată cu încuviinţarea citării prin publicitate, instanţa va numi un curator dintre avocaţii baroului, potrivit art. 58, care va fi citat la dezbateri pentru reprezentarea intereselor pârâtului.
Art. 58 c.proc.iv
Curatela specială
.......................................
(3) Numirea acestor curatori se va face de instanţa care judecă procesul, dintre avocaţii anume desemnaţi în acest scop de barou pentru fiecare instanţă judecătorească. Curatorul special are toate drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege pentru reprezentantul legal.
(4) Remunerarea provizorie a curatorului astfel numit se fixează de instanţă, prin încheiere, stabilindu-se totodată şi modalitatea de plată. La cererea curatorului, odată cu încetarea calităţii sale, ţinându-se seama de activitatea desfăşurată, remuneraţia va putea fi majorată.
Art.48.din Oug.80/2013 privind taxeke judiciare de timbru
(1) Avansarea remunerației curatorului special numit de instanță în condițiile art. 58 și 167 din Codul de procedură civilă este în sarcina persoanei ale cărei interese sunt ocrotite prin numirea curatorului.
(2) Instanța poate stabili, prin încheierea prevăzută de art. 58 alin. (4) din Codul de procedură civilă, ca avansarea remunerației curatorului să se facă de cealaltă parte, când o asemenea măsură este în interesul continuării procesului.
(3) Sumele avansate cu titlu de remunerație a curatorului special se includ în cheltuielile de judecată și vor fi puse în sarcina părții care pierde procesul.
Va multumesc frumos pentru raspunsul d-voastra , eu vreau sa precizez ca nimeni nu imi va platii niciodata chieltuielile de judecata si nici macar pensia alimentara a copilulul , eu ma aleg cu niste bani chieltuiti doar pentru a reusii sa ii cer drepturile unui copil , Nu vreau nimic mai mult decat sa aibe buletin si respectivul pasaport pentru ca la ora actuala este fara nici un document buletinul nu am putut sa il fac pt ca e incredintata lui dupa divort si eu nu pot face nimic faca procurele lui si pasaportul aceasi situatie poate sa il faca doar el . Am spus mai sus ca nu voi avea niciodata cheltuielile de judecata pt ca el nu detine nimic , nu stim daca lucreaza nu stim absolut nimic , anul trecut cand am reusit sa vorbim cu el ne.a spus ca este arestat si nu poate venii in tara pt ai face procurele pt acte , dar nu este adevarat este liber si umbla" gura casca" prin Europa. As vrea sa va mai intreb in caz ca eu nu platesc cheltuielile ( ceea ce o voi face pt ca nu mi se pare corect sa,mi patesc eu avocatul contraparte) este posibil sa se suspende cauza ??? Ma puteti ajuta cu un sfat ce as putea face in continuare FARA SA PLATESC AVOCATUL CURATOR ??? Va multumesc anticipat pentru raspunsul d-voastra !