avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatii intre proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatii intre proprietari

Buna seara,

Sunt chiriasa si am o problema de infiltratie din cauza scurgerii terasei vecinului de deasupra. Stau intr-un bloc din anii 40, care nu a fost renovat, deci tevile sunt cele originale. Cand s-a constatat ca este vina exclusiva a vecinului meu de sus, problema provenind de la teava originala care e perforata (eu am chemat instalatorul blocului), intai a considerat ca lucrarile de renovare (refacerea nisei care ascunde teava cu pricina) nu sunt responsabilitatea lui. Cum nu are nicio certitudine ca nisa este facuta la constructia blocului (cu toata ca am gasit in nisa ziare din anii 1938) si nu recent, prin urmare cere planul original al blocului ca sa faca el si aceasta reparatie.

Dupa o discutie cu administratia blocului, pentru ca ar trebui reparata si schimbata in plus si o teava comuna de scurgere, vecinul a hotarat cu administratia blocului sa imparta costurile lucrarii, fara renovatie. Iar acum, dupa 2 saptamani de adus multi alti mesteri si negocieri, au hotarat ca spargerea nisei (care a fost necesara pentru determinarea problemei) sa fie achitata de proprietarul meu. Care la randul lui, considera ca eu am de platit jumatate din ea.

Va rog sa-mi spuneti:
- care sunt conditiile exacte prevazute de lege privind reparatia unei daune din cauza exclusiva a unui vecin
- care sunt conditiile in care un chirias trebuie sa achite o reparatie, cum personal stiu ca in asa o situatie chiriasul nu are nimic de platit.

Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 12 Februarie 2018
Ioana1906, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ioana1906 , utilizator 00:12, 14 Februarie 2018
Daca un vecin se face vinovat de producerea de stricatiuni,prejudicii este obligat sa acopere valoarea cestora
Dv ati precizat
problema provenind de la teava originala care e perforata
,deci nu este culpa vecinului
Mai mult fiind imstalatie verticala in nisa reprezinta parte comuna asociatia de proprietari fiind responsabila pentru intretinerea si reparatia acesteia
referitor la obligatiile de plata ale chiriasului ,acestea trebuiesc concret prevazute in contractul de inchiriere incheiat cu proprietarul spatiului
Buna dimineata si multumesc de raspunsul prompt!

Din dorinta de a fi precisa, v-am confuzat.
Teava responsabila de infiltrare este orizontala si este cea de scurgere a balconului vecinului de sus, asa cum am explicat - nu este o teava comuna verticala. Toata stricaciunea vine de la ea (a fost inchisa intr-o nisa de-a lungul unui perete intreg in apartamentul unde stau).
Aceasta teava (care trebuie schimbata) trebuie intepata intr-o teava de evacuare a blocului (care ea este comuna si trebuie si ea schimbata fiind veche), de unde interventia si partea administratiei blocului.

Multumesc!
In urma precizarilor dv ,rezulta fara putinta de tagada ca este vorba despre instalatie parte individuala care intra in responsabilitatea exclusiva a proprietarului
Multumesc frumos de raspens si lamwuriri, va doresc o seara linistita!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inlocuire teava de scurgere bloc38 bloc38 Buna ziua, locuiesc intr-un apartament la bloc. De peste o luna am o infiltratie de apa din plafonul de la bucatarie. Instalatorul chemat de asociatia de ... (vezi toată discuția)
Scurgere apartament odordionisos odordionisos Ma confrunt cu urmatoarea problema: stau intr-un bloc vechi in care scurgerile de la apartamente trec prin apartamentul de dedesupt, nefiind incastrate in ... (vezi toată discuția)
Conducta de scurgere a apei menajere din baie este bun comun ? theodora_58 theodora_58 Buna ziua, Locuiesc la etajul 3 intr-un apartament proprietate. Cand se foloseste apa la wc-ul si lavoarul de la etajul superior in mascarea din baia mea si ... (vezi toată discuția)