avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie internationala (Romania si Spania)
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie internationala (Romania si Spania)

Buna ziua!
Mama mea in varsta de 64 de ani a lucrat la CAP 8 ani (acest numar a reiesit in urma unor calcule facute de o doamna de la Casa de pensii Timis), din 2009 a lucrat 6 ani si 8 luni in Spania, ulterior statul spaniol i-a oferit un ajutor pentru ca in cateva luni nu si-a gasit un loc de munca (motivul este varsta). Din aprilie 2017 pana in prezent platesc contributia la pensii catre statul roman, desi mama mea locuieste in Spania.
Intrebarea este: Este o idee buna sa depun cererea in Romania avand in vedere ca 8 ani ar fi la CAP si ca beneficiaza de acel ajutor in Spania sau mai bine sa astepam pana anul viitor (1 feb 2019) cand va avea varsta de pensionare in Spania?
De asemenea, nu imi este clar daca cu plata contributiilor din ultimele luni ar indepli conditia "Cererea de pensionare va trebui depusă la casa de pensii din țara în care locuiți sau din ultima țară în care ați lucrat."
Mentionez ca eu am imputernicire de anul trecut de cand am incheiat contractul pentru plata contributiilor si pot sa fac demersurile necesare.
Daca pentru oferirea unui raspuns sunt necesare si alte informatii, astept intrebari.
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:30, 16 Februarie 2018
Pensia internațională 2018: Cum obții pensia dacă ai lucrat și în alte țări
www.avocatnet.ro/articol_472...
Multumesc.
Asta am gasit si eu. As fi dorit un raspuns mai specific.
O zi buna!
Cam greu de dat un raspuns de catre noi, atat timp cat legislatia Spaniei nu este prea bine cunoscuta in tara.

Insa daca vreti un rasuns mai concret , va puteti adresa: Ataşatului pe probleme de muncă şi sociale din cadrul Ambasadei de la Madrid
Dna. Consilier Cristina FLOREA
E-mail: madrid.social@mae.ro
Telefon: +34 913507356

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca la domiciliu pentru firma spania loredanadumitrache loredanadumitrache Buna seara, Doresc sa aflu daca exista posibilitatea de a lucra ca teleoperator, sau operator call center la domiciliu, (din Romania) pentru o firma din ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca aninandros aninandros Buna ziua,sunt rezident in spania si as vrea sa stiu daca vechimea din Ro imi este recunoscuta in spania,mentionez ca anii lucrati in ro ii am toti pe ... (vezi toată discuția)
Tatal meu lucreaza de 12 ani in strainatate. de curand a avut ... Madalina2022 Madalina2022 Tatal meu lucreaza de 12 ani in strainatate. De curand a avut nevoie sa isi faca un card la banca in tara si a cerut o copie dupa contractul de munca de la ... (vezi toată discuția)