Buna ziua,am si eu o nelamurire:sunt in perioada de preaviz datorita concedierii prin restructurarea postului.Cei de la firma imi sunt restanti cu plata a doua -trei salarii.In acest caz fisa de lichidare cum se face?Stiu ca fisa de lichidare reprezinta datoriile mele fata de ei nu?(nu am nici o datorie)Am auzit (de la res umane)ca adeverinta de somaj plus celelalte acte nu se vor da pana nu se face lichidarea.Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez!!!Pt ca nu pot intarzia cu dosarul pt depunerea somajului....si cine stie cand imi vor da cei de la firma restul de bani.
La somaj nu puteti merge pana nu se termina perioada de preaviz.
La plecarea din firma veti primi:
- decizie de concediere
- carnet de munca cu inscrisurile de inchidere aferente si cu viza ITM;
- adeverinta de somaj - tip cu veniturile brute realizate in ultimele 12 luni
Pe langa acestea veti mai avea nevoie de cateva acte ptr a face dosarul de somaj, acte pe care le aveti acasa (copie CI, copie certificat nastere, copie certificat casatorie, copie diploma de studii) plus o adeverinta de la medicul de familie ca sunteti apt de munca.
Daca nu va vor da toti banii la care aveti dreptul, va duceti si va inscrieti la somaj (ca sa nu pierdeti cele 30 zile) si apoi ii puteti actiona in judecata, la tribunalul de care apartineti. Fiind litigiu de munca - drepturi salariale, nu platiti nici un fel de taxa. Termenul de prescriptie a dreptului este de 3 ani.
Pai sunt in preaviz care expira pe 7 nov,dar am fost trimisa acasa,mai aveam dreptul la catvea zile de concediu ,plus ca locul unde lucram s-a inchis.Deci actele respectiva urmeaza a-mi fi imanate in jurul datei de 7 nov.Tot de aici de pe forum am intels ca actele trebuie depuse la somaj la 30 zile de la concediere,nu de la incetarea activitatii sau expirarea preavizului.Idee e ca au zis ca pana nu se face lichidarea(adik mai avem bani de primit de la ei) nu vom primi actele.
daca nu va inmaneaza actele la timp si nu reusiti sa va incadrati la timp cu dosarul din cauza lor, sa le spuneti (in ultima zi de lucru - 7 noiembrie- sa le inmanati in scris cu nr de inregistrare de la secretariat) ca ii veti da in judecata pentru a va recupera indemnizatia pierduta (pe lunile care veti fi si fara salar si fara indemnizatie)...asa poate se vor incadra in timp;)
Bafta
Dupa cum am calculat ultima data de depunerer a dosarului de somaj ar fi 10 nov,pe 12 octombrie mi s-a inaintat decizia de concediere!Deci ei pana atunci ar trebui sa-mi dea adeverinta respectiva,pt ca dupa aia nu mai e timp!Plus ca e mai dificl,firma e din Bucuresti,iar eu sunt din Iasi.Eu sper totusi sa se incadreze in timp.
Aveti 30 de zile de la data incetarii CIM, pt depunerea dosarului de somaj, de asemenea la lichidarea drepturilor salariale ar trebui sa va dea toate drepturile restante, iar nota de lichidare nu are nicio legatura cu datoriile pe care le are angajatorul fata de dvs.mai mult la somoaj nu vi se solicita aceasta nota de lichidare.
Dosar somaj
mihaelaak
Buna ziua,
As dori sa stiu cateva lucruri despre ce trebuie facut pentru a primi indemnizatia de somaj:
- la cat timp dupa expirarea perioadei de preaviz ... (vezi toată discuția)