Buna seara sper sa ma puteti ajuta intr-o problema .De ceva timp aproximativ 3 saptamani lucrez la o firma mare ( clinica medicala ) din Bucuresti.Aceasta firma nu mi-a facut contract de munca zicandu-mi ca prima saptamna este fara plata si de acomodare apoi urmand 3 luni de proba cu plata.Dupa aceste 3 saptamani n-am un contract individual pe perioada determinata.Cat si care este perioada de proba si pe ce temei ma platesc daca nu exista un contract?
Bună seara, Perioada de probă este exact cea pe care v-a comunicat-o. Nu mai mult. Imediat după o săptămână ar fi trebuit să se încheie un contract pe perioadă determinată (în contextul discuției inițiale!). Probabil că ar fi trebuit să sesizați angajatorului acest aspect!
Cev-a spus acel angajator incalca legislatia muncii .. va redau mai jos textele de lege:
1. Codul Muncii - c.i.m. pe durata nedeterminata
art.31
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
.......
- c.i.m. pe durata determinata
art.85
Salariatul încadrat cu contract individual de muncă pe durată determinată poate fi supus unei perioade de probă, care nu va depăşi:
a) 5 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mică de 3 luni;
b) 15 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă cuprinsă între 3 şi 6 luni;
c) 30 de zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni;
d) 45 de zile lucrătoare în cazul salariaţilor încadraţi în funcţii de conducere, pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni.
In speta, nu exista c.i.m. pe durata de proba de 3 luni
2. Munca nedeclarata (munca la negru)
Lipsa unui c.i.m. implica mari dezavantaje pentru un salariat si este drastic sanctionata de catre ITM.
Neavand c.i.m. este posibil sa nu primiti niciun salariu.
În același context, al existenței unui c.i.m și potrivit art. de lege menționate în cazul anterior, vă adresez următoarele întrebări:
1. Tânărul cadru didactic asociat la plata cu ora în Universitățile din RO, prestează muncă la negru sau nu?
2. Cum este încadrat tânărul pe piața muncii?
3. Anii pierduți, fără contract de muncă, îl vor afecta pe viitor?
Contextul situației este:
Tânărul cadrul didactic asociat la plata cu ora - în Universitate, prestează servicii în baza unei CERERI impuse acestuia de către Instituția statului, în vederea aprobării prestării serviciilor didactice și implicit remunerării. Nu se încheie contract de muncă însă se rețin contribuții (de exemplu, la un salariu brut de 1500 lei, se rețin 670 lei). Nu știu ce contribuții se rețin și în baza cărui document - dacă nu există contract ci doar o cerere.
Pentru această activitate se eliberează o adeverință de vechime în specializare ci nu una de vechime în muncă! Subliniez: nu este vorba despre PENSIONARII care doresc să lucreze peste limita de vârstă ci despre TINERII care sunt reprezentanții viitoarei generații.
Perioada de proba cim
tarchi
Am avut CIM pe timp determinat cu perioada de proba de 90 de zile ,pana la data de 28/02/2013,zi in care a fost facut un alt CIM pe timp nedeterminat,In noul ... (vezi toată discuția)