avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contributia la cheltuielile de reparatii la partile ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contributia la cheltuielile de reparatii la partile comune

care este procedura si documentele necesare pentru recuperarea unei parti din cheltuielile efectuate de o asociatie de proprietari (in functie cota indiviza) pentru reparatii ale acoperisului cladirii, de la teatrul aflat la parterul si etajul I.. Am depus la teatru copii dupa facturile emise de executantul lucrarilor dupa chitante si OP uri, dar ni se cere factura sau chitanta emisa de asociatie pentru cota lor in conditiile in care ne vor plati prin OP.
Ultima modificare: Joi, 15 Februarie 2018
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 16:45, 28 Februarie 2018
Solicitarea este justificata din moment ce regula in materie este ca fiecare coproprietar suporta cheltuielile legate de repararea partilor comune, in proportie cu cota sa parte.
Cota-parte este stabilita in titlul de proprietate, de regula prin raportarea suprafetei utile a fiecarui spatiu locativ la totalul suprafetei utile a spatiilor locative din cladire.
Doamna Aurelia,
Inteleg mai putine pentru ca informatiile dvs. nu ma ajuta sa pot da un raspuns cat de cat.
Daca inteleg bine, la parterul blocului dvs. este o institutie - un teatru. Bun, ce relatii are as. proprietari cu aceasta institutie? Este "prinsa" in situatiile as. proprietari? Mai consuma ceva de la as. prop.?
Avand in vedere si raspunsul d-nei avocat, de mai sus, as. prop. imparte costul lucrarii la intreaga suprafata utila a cladirii, rezultand un cost/mp de sup. utila. Acest rezultat se inmulteste cu suprafata utila a fiecarei locuinte, inclusiv a teatrului. Aceste sume se vor repartiza pe listele de plata a fiecarei locuinte, institutii.
In mod normal, o as. prop. emite chitante, dar daca puteti, emiteti-le si o factura cu suma reparizata pe lista de plata. Ca dumnealor achita cu OP, este foarte bine.
Succes!
Ultima modificare: Joi, 15 Februarie 2018
Adam Grecu, utilizator
Dar eu as vrea sa intreb daca cotele specificate pe listele de intretinere, pentru reparatii se achita separat de restul cotei si se da chitanta separat, sau reparatiile intra la calculul toatal al cotei de intretinere ? Multumesc
Multumim pentru raspunsuri, cunoastem modul de calcul al cotelor indivize, teatrul nu participa la cheltuielile curente/lunare ci doar la cele ocazionate de lucrari la partile comune : acoperis, fatade, canalizare. Suntem complet separati ca: administrare, curatenie, instalatii sanitare si altele. Intrebarea era daca o asociatie de proprietari poate emite facturi. Intre timp ne-am lamurit cu ajutorul firmei de administrare care ne-a emis factura, in numele nostru.
Pai tot firma de administrare sa intocmeasca facturi si pentru "teatru" - pentru ca, observati, dansii vor sa achite, dar vor sa-si deconteze cheltuielile.
In cazul asociatiilor de proprietari, decontarea cheltuielilor se poate face doar cu chitanta, dar contabilitatea lor vor sa aiba si factura...
Nu toate asociatiile fac acest lucru - adica nu este obligatoriu. La noi "factura" este lista de plata afisata - in general vorbind!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stabilirea corecta si legala a cotei indivize oret20 oret20 Va rugam sa ne ajutati in stabilirea corecta si legala a cotei indivize pentru fiecare apartament, avand in vedere faptul ca la parterul blocului nostru, ... (vezi toată discuția)
Repararea acoperisului la bloc postman postman Locuiesc la ultimul etaj al unui bl.de 2 et.iar anul trecut am refacut acoperisul suportand toate cheltuielile doar eu deoarece asociatia nu sa implicat ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza Clopotel13 Clopotel13 Buna ziua, In ce lege pot vedea daca in calcului [i]cotei parte indiviza[/i] se iau in calcul si suprafetele balcoanelor si/sau logiilor? Si daca in [i]aria ... (vezi toată discuția)