avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Calculul indemnizatiei de maternitate din venituri ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Calculul indemnizatiei de maternitate din venituri cumulare

Buna ziua,

Am si eu o nelamurire. In momentul de fata sunt insarcinata in 12 saptamani, detin un contract de munca la firma x si alte venituri pe care le incasez pe baza unui contract de colaborare, pe firma mea, de la un radio. Cei de la Radio ar fi dispusi sa-mi faca contract de munca pe suma pe care o incasez acum prin factura. Fiind deja insarcinata in 3 luni, are sens sa mai fac contractul de munca la Radio? Imi vor fi luate in considerare aceste venituri la calculul indemnizatiei? Sper ca am fost suficient de clara in expunerea problemei. Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 18:18, 21 Octombrie 2009
Da,faceti contractul.Ministrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de ªanse, Mariana Câmpeanu, a explicat că indemnizaţia pentru creşterea copilului va fi de 85 la sută din media veniturilor salariale nete din care se plătesc contribuţii la bugetul asigurărilor sociale, realizate în ultimul an.Se iau in calcul deci veniturile impozabile din ultimele 12 luni.

Nu este nevoie de un contract cu cei de la radio, daca sunteti asociat in firma vi se vor lua in calcul dividendele, atunci cand vi se va calcula indemnizatia (atat cea de maternitate cat si cea de ingrijire a copilului pana la 2 ani)
Ultima modificare: Miercuri, 21 Octombrie 2009
Magda Sava, Avocat
Ordonanta de Urgenta 148/2005 actualizata
Art. 1. - (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, în ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului în vârsta de pâna la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pâna la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara în cuantum de 800 lei (RON).
(3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se întelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege.
Deci daca veniturile sunt impozabile si faceti dovada lor nu este nicio problema sa vi se ia in calcul.
Va multumesc mult. Mi-ati fost de tare ajutor.
Problema se pune daca vor fi dividende si daca sunt dispusa sa le scot. In plus, nu stiu daca venitul din dividende s-ar ridica la nivelul salarului de pe cartea de munca. va multumesc oricum!

Alte discuții în legătură

Indemnizatia crestere copil alina1979 alina1979 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti care este baza de calcul pentru indemnizatia de crestere copil,85% din media veniturilor brute sau nete? (vezi toată discuția)
Probleme la recalcularea indemnizatiei pt cresterea copilului ContSters81838 ContSters81838 BUNA ZIUA: MA NUMESC IONEL SI SUNT DIN TIMISOARA AS DORI SA MA AJUTATI INTR-O PROBLEMA DESTUL DE DELICATA PE CARE CEI DE LA MMSSF ... (vezi toată discuția)
Calculul indemnizatiei cic barry barry buna ziua, trebuie sa nasc in ianuarie 2011 si as dori sa stiu daca cic o sa se calculeze 70% din media veniturilor pe ultimele 12 luni,adica ian-dec ... (vezi toată discuția)