avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Contributii - administrator firma proprie
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Contributii - administrator firma proprie

Buna ziua!
De curand am preluat afacerea familiei,comert cu amanuntul,am fost angajat la o fiema cu,contract pe perioada nedeterminata pana anul acesta,si mi-am dat demisia preluand firma parintilor.Cum voi mai beneficia de pensie cand va fi timpul si asigurari de sanatate neavand contract de munca,fiind administratorul firmei parintilor?Eu sunt administrator si tatal meu este asociat cu mine.Multumesc
Ultima modificare: Joi, 15 Februarie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Andrei19750602 , utilizator 14:08, 15 Februarie 2018
Buna ziua
In calitate de administrator, in functie de suma primita in aceasta calitate, se vor plati si contributiile la pensie si sanatate. Daca nu sunteti remunerat ca administrator, va puteti face o asigurare la ANAF - Administratia Financiara de domiciliu si puteti plati CAS (pensie) si CASS (sanatate). Declaratia care se depune pentru a va asigura in sistemul public de pensii si sanatate este declaratia 600. Sunteti obligat insa sa platiti aceste contributii la minimul lunar de 1900 lei (salariul minim pe economie). Deci, veti plati 25% CAS si 10% CASS, ambele aplicate la 1900 lei.
Ultima modificare: Joi, 15 Februarie 2018
Denisa Ecaterina Cos Mitrut, Contabil
Multumesc mult de raspuns si va doresc o zi faina!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contribuții pfa Amber33 Amber33 Bună ziua, am citit într-un articol de pe acest site că la PFA-uri contribuțiile se stabilesc în funcție de salariul minim brut, adică 1900 lei pe ... (vezi toată discuția)
Pensie si sanatate 2018 marin05 marin05 Buna ziua, daca o PFA la norma de venit, a avut in 2017 norma de venit in valoare de 15 000 lei, in 2018 este obligata la plata pensiei si sanatatii? Multumesc! (vezi toată discuția)
Cass la dividente pentru microintreprindere Mihai_Virgil Mihai_Virgil Buna ziua, Detin o microintreprindere unde anul trecut am fost salariat cu jumatate de norma si am platit contributia pentru sanatate la salariu (CASS), ... (vezi toată discuția)