Buna seara,
Lucrez de un an la o agentie de turism. Am fost angajata ca tanar absolvent, drept pentru care societatea a primit acea indemnizatie din partea statului. Acum 2 saptamani am fost anuntata ca trebuie sa imi dau demisia deoarece firma se inchde (si sa nu fie obligata sa plateasca statului contravaloarea ajutorului pe care l-a primit pentru angajarea unui proaspat absolvent). Am refuzat sa fac acest lucru deoarece nu as mai beneficia de somaj. Astazi cand am fost sa discut cu directorul mi s-a spus ca daca refuz sa semnez demisia nu voi mai primi salariul pe lunile anterioare (precizez ca trebuie sa mai primesc salariul pe lunile august, septembrie si jumatate de octombrie), deoarece firma va intra in faliment si ne va trece pe listele creditorilor. Este normal acest lucru? cum pot face sa imi primesc salariul pe lunile in care am lucrat efectiv zi de zi?
o alta intrebare face referire la dreptul de a primi somaj daca sunt in paralel studenta la master? (lucrez de un an de zile).
Va multumesc si astept cat se poate de repede raspuns.
Nu cedati si nu va dati demisia.Nu are dreptul sa nu va plateasca salariul si sa va conditioneze de demisie .Sfatul este sa mergeti la discutii insotita , macar sa aveti martori.
mai mult, aveti dreptul si la un salariu compensator.Daca se mentine starea de lucruri faceti si o sesizare la ITM.
Pentru salariu restant inregistrati si o cerere oficiala la firma , specificand ca , daca nu-si onoreaza obligatia veti actiona in instanta.
Nu are legatura masterul cu ajutorul de somaj, doar nu e loc de munca, nu?
Angajatorul are obligatia sa va plateasca drepturile salariale la zi.
In situatia in care firma intra in procedura falimentului salariatii au calitatea de creditori privilegiati. Deci , inscrierea in masa credala are loc si va veti recupera drepturile salariale. Iar in acest caz veti beneficia de somaj.
Asa ca...nu va dati demisia. Si puteti sesiza ITM este comportamentul angajatorului.
In ceea ce priveste neplata drepturilor salariale, daca firma nu a intrat in procedura falimentului, va puteti adresa instantei de judecata. Fiind un litigiu de munca, acesta este scutit de plata taxei de timbru si de timbru judiciar.
Va multumesc pentru raspunsuri. As mai avea doua nelamuriri:
1. ce inseamna incheierea contractului de comun acord? am dreptul la somaj daca imi incheie astfel contractul?
2. cu ce articol din lege si ce litera trebuie sa imi incheie contractul pentru a putea beneficia de somaj (avand in vedere ca am fost incadrata in baza decretului referitor la tinerii absolventi)?
1. Încetarea contractului individual de muncă prin acordul părţilor exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj.
2. Incetarea raportului de munca in temeiul art. 31 alin.4 ind.1, 56 lit. e), f), h) si j), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul munci da dreptul angajatului de a benficia de somaj.
Daca mi se incheie contractul in baza art. 65 alin (1) societatea trebuie sa returneze la stat ajutorul primit pentru angajarea unui tanar absolvent?
Alte discuții în legătură
Somaj absolventi
cedrrew
Am o nelamurire legata de acordarea indemnizatiei de somaj dupa angajare.Situatia este urmatoarea: daca dupa cele 2 luni in care ar trebui sa mi se ... (vezi toată discuția)
Ajutorul de somaj
dianabalan
Buna ziua,
Doresc sa-mi spuneti daca un student, Facultate de stat la zi, in an terminal, in iulie sustine examenul de licenta, poate benficia de ajutorul de ... (vezi toată discuția)