avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Vanzare patrimoniu catre persoana fizica
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Vanzare patrimoniu catre persoana fizica

Sunt 4 asociati A-50%, B-30%, C-10%, D-10%, primul fiind administratorul societatii. Acesta convoca AGA dar C si D nu primesc aceste instiintari, deci nu se prezinta, in aceastra adunre se hotaraste ca o parte din patrimoniu sa fie vandut de catre A in calitate de administrator lui A in calitate de persoana fizica. In contractul de vanzare-cumparare pretul trecut in act este de 60.000ron iar pretul de grila este de 1.000.000ron. Intrebarile mele sunt:
1. ce pot face C si D in aceasta situatie pentru a-si recupera prejudiciul.
2. Cum a putut incasa societatea 60.000ron cash intr-o zi, atata timp cat in act se specifica ca societatea a primit in fata notarului aceasta suma?
3. ce demersuri pot face C si D pt a intra in posesia tuturor documentelor fiscale atata timp cat A refuza orice contact?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 08:45, 24 Octombrie 2009
sergiu197 a scris:
Sunt 4 asociati A-50%, B-30%, C-10%, D-10%, primul fiind administratorul societatii. Acesta convoca AGA dar C si D nu primesc aceste instiintari, deci nu se prezinta; in aceastra adunre se hotaraste ca o parte din patrimoniu sa fie vandut de catre A in calitate de administrator lui A in calitate de persoana fizica. In contractul de vanzare-cumparare pretul trecut in act este de 60.000ron iar pretul de grila este de 1.000.000ron. Intrebarile mele sunt:
1. ce pot face C si D in aceasta situatie pentru a-si recupera prejudiciul.
2. Cum a putut incasa societatea 60.000ron cash intr-o zi, atata timp cat in act se specifica ca societatea a primit in fata notarului aceasta suma?
3. ce demersuri pot face C si D pt a intra in posesia tuturor documentelor fiscale atata timp cat A refuza orice contact?

Buna seara
1.
C si D recitesc Actul Constitutiv al SC, capitolele: AGa - Convocare - Cvorum - Vot si verifica conformitatea actiunii reale cu prev actului;
2a.
Vanzarile din patrimoniu SC, pentru a nu leza interesele legitime ale SC si ale asociatilor, se pot face, daca s-a stabilit necesitatea si oportunitatea lor in AGA, numai pe baza unei expertize evaluatorii efectuate de un expert independent;
2b
Verificati incasarea relativ la plafonul de casa maxim stabilit prin lege;
3a.
Nefiind prezenti in AGA, in termen de 15 zile pot ataca in instanta Hotararea AGA si cere anularea ei;
3b
Pot instiinta pe A si pe B, in scris (Notificare cu confirmare de primire sau prin Executor Jud.) despre posibilele nelegalitati si consecintele lor civile, administrative si .....
4.
Tot prin instanta (Actiune: obligatia de a face) pot cere, in baza prev. Legii 31/1990, accesul liber la toata contabilitatea firmei.
Cu stima,
Expert judiciar Eugen Marcov

Va multumesc pentru raspunsuri.
1."Asociatii sunt convocati cu cel putin 21 zile calendaristice inaintea reunirii Adunarii Generale a Asociatilor prin scrisoare recomandata indicand ordinea de zi. Convocarea este facuta de administrator, director general sau reprezentantul acestuia.
In cazul convocarii unei Adunari Generale a Asociatilor textul rezolutiilor propuse, raportul administratiei cat si al expertului de gestiune sunt trimise asociatilor cu 21 zile inaintea datei adunarii.
Adunarea Generala a Asociatilor este prezidata de presedinte. Daca acesta nu este asociat ea este prezidata de asociatul care poseda sau reprezinta cel mai mare numar de parti sociale.
Se supun deliberarilor numai problemele care figureaza pe ordinea de zi.
Adunarea Generala ordinara este constituita daca sunt prezenti asociatii sau reprezentantii acestora reprezentant majoritatea absoluta a partilor sociale.
Cand sunt prezenti sau reprezentati toti asociatii, hotararile se iau cu majoritatea absoluta a partilor sociale detinute."
"Adunarea Generala extraordinara este legal constituita daca asociatii sau reprezentantii lor detin majoritatea absoluta a partilor sociale celor prezenti.
Daca la Adunarea Generala extraordinara participa toti asociatii sau reprezentantii lor, hotararile se iau cu majoritatea absoluta a partilor sociale, unanimitatea voturilor fiind imperios necesara in cazul modificarii actului constitutiv."

Acestea sunt prevederile Actului Constitutiv in ceea ce priveste AGA...dupa cum am precizat noi nu am luat la cunostinta despre aceasta adunare.

2a. Acest aspect nu il stiam....v-as fi recunoscator daca mi-ati putea preciza si legea unde as putea sa gasesc acest lucru. Societatea cat si asociatii este clar ca au fost prejudiciati atata timp cat diferenta dintre grila si pretul actului este una extraordinar de mare.
2b. din cate stiu plafonul maxim este 5000ron...atata timp cat nu este vorba de CASH&CARRY. Notarul nu stie lucrurile astea?El nu raspunde pt aceste fapte?
3a. 15 zile de cand? Noi nu am luat la cunostinta oficial nici dupa 6 luni de zile....nu am fost instiintati in mod oficial de catre administrator cu privire la acest act de V-C. Am aflat din intamplare de la notar, de unde am luat si copiile actelor.

Va multumesc inca o data pentru atentia acordata.
Buna ziua,
Toate prevederile enuntate sunt din Legea nr.31/1990, modificata
Cu stima,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociat/administrator decedat gabriel8924 gabriel8924 Buna ziua, Asociatul meu a decedat in urma cu cateva zile. Detinem amandoi cate 50% din partile sociale. El era administratorul firmei. Deoarece firma ... (vezi toată discuția)
Atributii administrator clientX clientX Buna ziua! 1. Administratorul poate decide suspendarea activitatii unei firme, sau numai AGA? 2. Daca nu poate, atunci cum face AGA sa ia o astfel de ... (vezi toată discuția)
Neintelegeri aga ContSters56278 ContSters56278 Daca la AGA unui SRL cu 2 asociati (un asociat are 70% celalalt are 30% din capitalul social) cel cu 30 % nu semneaza hotararea,iar statutulprevede ca acestea ... (vezi toată discuția)