avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Cum as putea sa combat termenul de domiciliu?
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Cum as putea sa combat termenul de domiciliu?

Am o speta ce doresc a fi lamurit deoarece nu mi se pare in regula ce mi s-a intamplat. Care este diferenta dintre domicilu si domiciliu flotant? Si cum as putea sa arat ca nu este corect interpretat termenul de domiciliu avand in vedere urmatoarea speta care nu este prevazuta la art. 21, din Anexa nr. VI la Legea Cadru nr. 153/28.06.2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
Ma numesc Gherman Andrei , locuiesc in Alba Iulia, am domiciliul in Alba Iulia. In 2012 am terminat A.F.T. Sibiu si am fost incadrat la Jandarmeria Capitalei. Acolo am lucrat pana la data de 14.11.2017 iar incepand cu data de 15.11.2017 m-am mutat in interes de serviciu la Jandarmeria Alba. In cei 5 ani petrecuti in Bucuresti am locuit cu chirie avand domiciliul flotant pe Bucuresti. Practic in cei 5 ani de zile m-am casatorit am intemeiat o familie si am strans ceva bunuri. La domiciliul de pe C.I. practic eu nu am mai locuit de 8 ani de zile daca pun si cei 3 ani petrecuti la academie iar proprietarul este mama mea, nu eu. Mentionez faptul ca sotia are domiciliul in Fetesti la parintii ei si domiciliul flotant in Bucuresti. La data mutarii mele in interes de serviciu la Jandarmeria Alba aveam domiciliul pe Alba Iulia si domiciliul flotant pe Bucuresti. Cand am ajuns la unitate am facut raport si am cerut sa mi se acorde 5 zile de permisie pe baza articolului 21 pct. 1, lit. d) din Anexa nr. VI la Legea Cadru nr. 153/28.06.2017, deoarece gospodaria si familia imi era in Bucuresti. S-a aprobat raportul iar eu am plecat in Bucuresti sa imi aduc familia si bunurile in Alba Iulia. Dupa ce mi-am adus familia si bunurile din Bucuresti am facut raport pentru a mi se deconta transportul gospodariei conform articolului 21 pct. 1, lit. c) din Anexa nr. VI la Legea Cadru nr. 153/28.06.2017 dar de data asta nu mi sa mai aprobat si mi s-a zis ca la data mutarii mele in interes de serviciu aveam domiciliul in Alba Iulia si nu pot beneficia de respectivul drept.
Va atasez art. 21 din Anexa nr. VI la Legea Cadru nr. 153/28.06.2017 sa nu fie nevoie sa il mai cautati respectivul articol:

(1) Personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, mutaţi sau transferaţi, în interes de serviciu, într-o altă localitate decât cea de domiciliu, individual sau împreună cu unitatea sau subunitatea, au dreptul la:
a) o indemnizaţie de mutare egală cu solda de funcţie/salariul de funcţie cuvenită/cuvenit pentru noile funcţii în care au fost încadraţi;
b) o indemnizaţie pentru fiecare membru de familie aflat în întreţinere, egală cu 1/4 din solda de funcţie/salariul de funcţie cuvenită/cuvenit, în luna schimbării domiciliului membrilor de familie;
c) rambursarea costului transportului pentru personalul militar, membrii de familie şi gospodăria lor;
d) o permisie, respectiv o învoire plătită de 5 zile lucrătoare, în vederea mutării efective, acordată la cerere.

(2) Indemnizaţia de mutare prevăzută la alin. (1) lit. a) se acordă personalului militar, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare în luna schimbării domiciliului.
(3) Rambursarea costului transportului pentru personalul militar se efectuează la data prezentării la unitate, iar pentru membrii de familie şi gospodăria lor se efectuează la data schimbării domiciliului, în condiţiile prevăzute prin ordin al ordonatorului principal de credite.
(4) Drepturile prevăzute la alin. (1) se acordă şi persoanelor chemate sau rechemate în rândul cadrelor militare în activitate ori cărora li se acordă gradul la absolvirea cursului de formare a cadrelor militare în activitate, persoanelor nou-încadrate sau reintegrate în rândul poliţiştilor sau, după caz, funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare. Indemnizaţia se calculează în raport cu solda de funcţie/salariul funcţie, stabilită/stabilit pentru funcţiile în care acestea sunt numite.
(5) Cadrele militare în activitate care urmează cursurile unei instituţii de învăţământ militar beneficiază, după absolvire, de indemnizaţia de mutare şi de decontarea costului transportului, prevăzute la alin. (1).
(6) La absolvirea instituţiilor de învăţământ militar, elevii şi studenţii militari cărora li se acordă grade de ofiţeri, maiştri militari sau subofiţeri ori cei care au obţinut asemenea grade pe timpul şcolarizării au dreptul, la prezentarea la unităţi, la o indemnizaţie de instalare egală cu solda de funcţie/salariul de funcţie stabilită/stabilit pentru funcţiile în care au fost numiţi şi la decontarea cheltuielilor de transport pentru ei, membrii de familie şi gospodăria lor.
(7) Prevederile alin. (6) se aplică în mod corespunzător şi poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare.
(8) Soldaţii şi gradaţii profesionişti în activitate care au obţinut grade de subofiţeri ca urmare a absolvirii unor cursuri beneficiază de indemnizaţie de instalare numai în situaţia în care nu au beneficiat de indemnizaţie în condiţiile alin. (10).
(9) În localităţile izolate sau în zonele unde atragerea personalului se face cu greutate, stabilite prin ordin al ordonatorului principal de credite, indemnizaţia prevăzută la alin. (6) poate fi la nivelul a două solde de funcţie/salarii de funcţie.
(10) Soldaţii şi gradaţii profesionişti în activitate, la semnarea primului contract, beneficiază de o indemnizaţie de instalare egală cu solda de funcţie cuvenită.
(11) Personalul militar care a beneficiat de indemnizaţia de instalare şi care, ulterior, şi-a prezentat demisia înainte de împlinirea unui termen de 3 ani de la absolvirea instituţiilor de învăţământ, respectiv de la semnarea primului contract va restitui indemnizaţia primită, proporţional cu perioada rămasă până la expirarea termenului de 3 ani. Această prevedere se aplică în mod corespunzător şi personalului care a urmat cursul de formare a cadrelor militare în activitate.
(12) Cadrelor militare trecute în rezervă sau direct în retragere, în baza art. 85 alin. (1) lit. a)-f) din Legea nr. 80/1995, cu modificările şi completările ulterioare, care îşi schimbă domiciliul în termen de 12 luni de la data schimbării poziţiei de activitate, li se rambursează cheltuielile de transport pentru ele, membrii lor de familie şi gospodărie, până la localitatea unde îşi stabilesc domiciliul.
(13) Poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare care au beneficiat de indemnizaţia de instalare şi care ulterior şi-au prezentat demisia înainte de împlinirea unui termen de 3 ani de la absolvirea instituţiilor de învăţământ vor restitui indemnizaţia primită, proporţional cu perioada rămasă până la expirarea termenului de 3 ani.
(14) În cazul decesului personalului militar, familia acestuia are dreptul la rambursarea costului transportului prevăzut la alin. (1) lit. c), dacă în termen de 12 luni de la data decesului îşi stabileşte domiciliul în altă localitate.
Cel mai recent răspuns: andreigirod , utilizator 15:21, 16 Februarie 2018
În speța dumneavoastră regăsim un domiciliu (cel de la Alba Iulia) și o reședință (cea de la București). Domiciliul este cel înscris în cartea de identitate, iar viza de flotant vi s-a aplicat pe spatele cărții de identitate. Legea face referire la schimbarea domiciliului (cel de la Alba), pe care dumneavoastră, într-adevăr, nu l-ați schimbat. Strict juridic nu vă încadrați în prevederile pe care le-ați redat în cuprinsul întrebării, deoarece nu ați fost mutat în interes de serviciu în altă localitate decât cea de domiciliu (aveți domiciliul în Alba și ați fost mutat în Alba). Dacă v-ați fi schimbat domiciliul atunci când ați mers la București (nu doar reședința), iar acum vi-l stabileați din nou la Alba, v-ați fi încadrat.
Nu aveam cum sa ma incadrez doarece locuiam in Bucuresti cu chirie. Neavand proprietate sau pe cineva care sa ma ia in spatiu nu am avut cum sa imi schimb domiciliul din C.I. singura optiune care am avut-o la dispozitie a fost domiciliul flotant. Ideea este ca la inceput mi-au zis verbal ca o sa imi deconteze transportul gospodariei ca mai apoi sa dea inapoi.
Si totusi e ciudat ca s-a interpretat ca pot beneficia de permisia de 5 zile platita conform articolului 21 pct. 1, lit. d) din Anexa nr. VI la Legea Cadru nr. 153/28.06.2017, dar nu si de decontarea transportului gospodariei .
Aici vă dau dreptate. Ipoteza este aceeași - mutarea dumneavoastră în alt oraș decât cel de domiciliu. Dacă tot se interpretează așa ciudat, ați putea încerca altceva: să solicitați, conform alin. (3) transportul soției după ce își stabilește domiciliul la Alba și să-i solicitați cheltuilelile cu mutarea gospodăriei ei. După raționamentul lor, poate aveți succes.
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am drept la indemnizatie de mutare si pentru membru de familie aflat in intretinere? aurel2015 aurel2015 Sunt mutata in interesul serviciului intr-o alta localitate decat cea de domiciliu, in cadrul aceluiasi minister, varog sa-mi spuneti daca: - primesc ... (vezi toată discuția)
Decontare transport militari jony98 jony98 Sunt cadru militar al MAI. In anul 2009 m-am mutat la cerere la o subunitate aflata la 17km de loc. de domiciliu deoarece in urma problemelor bugetare din acea ... (vezi toată discuția)
Bani de naveta vlademi vlademi buna ziua,am o nemlamurire.in 2008 m-am transferat de la Bacau la Botosani la cerere unde in cele din urma am fost repartizat la 36km de Botosani unde fac ... (vezi toată discuția)